Dvostruka proteinska bomba - LIGNJE PUNJENE MLJEVENIM MESOM
Ovo tradicionalno jelo se često priprema duž jadranske obale, a kombinira okuse mora i kopna, spajajući svježinu lignji s bogatstvom okusa mljevenog mesa, stvarajući ukusnu i jedinstvenu poslasticu
Sastojci:
- - 500 g lignji (svježih ili smrznutih)
- - 300 g mljevenog mesa (juneće, svinjsko ili mješavina)
- - 1 luk, sitno nasjeckan
- - 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- - 2 rajčice, nasjeckane na male kockice
- - 2 žlice maslinovog ulja
- - sol, papar, i začini po ukusu (peršin, origano, po želji)
- - 1 šalica krušnih mrvica
- - malo sira po izboru, za posipanje
Priprema:
Ako koristite svježe lignje, operite ih i očistite. Ako su lignje smrznute, odmrznite ih prema uputama na pakiranju.
Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast.
Dodajte mljeveno meso te kuhajte dok meso ne poprimi smeđu boju. U smjesu dodajte nasjeckane rajčice te kuhajte sve zajedno još nekoliko minuta.
Posolite, popaprite i dodajte ostale začine po želji. Promiješajte dobro. Maknite tavu s vatre te umiješajte krušne mrvice kako bi smjesa postala kompaktnija.
Rasporedite punjenje od mljevenog mesa u lignje, napunite ih do 2/3 njihove visine. Poslažite lignje u posudu za pečenje, posipajte s malo sira po vrhu i stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite 25-30 minuta ili dok lignje nisu mekane.
Poslužite lignje punjene mljevenim mesom tople, kao glavno jelo uz prilog po vašem izboru. Dobar tek!
In Portal
Objavljeno: 06.11.2023