Dvostruka proteinska bomba - LIGNJE PUNJENE MLJEVENIM MESOM

Ovo tradicionalno jelo se često priprema duž jadranske obale, a kombinira okuse mora i kopna, spajajući svježinu lignji s bogatstvom okusa mljevenog mesa, stvarajući ukusnu i jedinstvenu poslasticu

Punjene lignje.

 

Sastojci:

  • - 500 g lignji (svježih ili smrznutih)
  • - 300 g mljevenog mesa (juneće, svinjsko ili mješavina)
  • - 1 luk, sitno nasjeckan
  • - 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • - 2 rajčice, nasjeckane na male kockice
  • - 2 žlice maslinovog ulja
  • - sol, papar, i začini po ukusu (peršin, origano, po želji)
  • - 1 šalica krušnih mrvica
  • - malo sira po izboru, za posipanje

Priprema:

Ako koristite svježe lignje, operite ih i očistite. Ako su lignje smrznute, odmrznite ih prema uputama na pakiranju.

Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast.

Dodajte mljeveno meso te kuhajte dok meso ne poprimi smeđu boju. U smjesu dodajte nasjeckane rajčice te kuhajte sve zajedno još nekoliko minuta.

Posolite, popaprite i dodajte ostale začine po želji. Promiješajte dobro. Maknite tavu s vatre te umiješajte krušne mrvice kako bi smjesa postala kompaktnija.

Rasporedite punjenje od mljevenog mesa u lignje, napunite ih do 2/3 njihove visine. Poslažite lignje u posudu za pečenje, posipajte s malo sira po vrhu i stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite 25-30 minuta ili dok lignje nisu mekane.

Poslužite lignje punjene mljevenim mesom tople, kao glavno jelo uz prilog po vašem izboru. Dobar tek!

 

In Portal

 

Povezane vijesti