HERCEGOVAČKI JAPRAK Ako ste ljubitelj zdravog povrća, ovo je recept za vas

Raštika je zeljasto povrće. Njeno porijeklo vuče korijene sa Mediterana. Sadi se u ljeto, a bere u drugom i trećem mjesecu. Zbog njezinih ljekovitih sredstava poželjno ju je često konzumirati

 

Ova biljka riznica je zdravlja zbog svojih ljekovitih svojstava. Bogata je kalcijem, beta karotenom, luteinom, vitaminima C, B1, B2 i B9. Dobra je u prevenciji raka, smanjuje kolesterol, dobra je za zdravlje kostiju i očiju. Donosimo vam zdrav i ukusan recept čiji je sastojak raštika, a koji morate probati.

 

SASTOJCI : 

1 kg miješanog mljevenog mesa junetina, teletina

20 - tak listova mlade raštike

20 dag dimljene pancete

1 veći crveni luk

4 - 5 režnja češnjaka

vezica peršina

20 dag riže

1 žlica slatke crvene mljevene paprike

2 žličice soli

1 žličica papra

2 žlice brašna

1 žlica koncentrata rajčice

1 dl pasirane rajčice

suncokretovo ulje ili mast

 

PRIPREMA:

Mlade listove raštike kratko blanširajte u kipućoj vodi  da omekšaju, a zatim ih izvadite. Nakon toga stavite u hladnu vodu pa ih ocijedite. Odstranite debeli korijenasti dio listova.

Crveni luk dinstati na masti, tek toliko da dobije boju. Mljevenom mesu dodajte sitno nasjeckanu pancetu, ohlađeni dinstani luk, rižu, sitno narezan peršini češnjak, sol, papar i crvenu mljevenu papriku te sve zajedno dobro izmiješajte.

Listove raštike nadjenite pripremljenim nadjevom i savijte ih u sarmice.

U zdjelu uliti malo ulja i razmazati, te složiti 3 do 4 lista raštike na dno, a zatim zamotani japrak posložiti na njih, između staviti narezane pancete. Zaliti vodom da potopi japrake i pokriti zdjelu s tanjurom. Staviti na jaku vatru dok ne zakipi. Nakon što je jelo zavrilo, ostaviti ga da se kuha oko sat vremena na srednjoj vatri.

Nakon sat vremena napraviti zapršku. Nju ćete napraviti tako da na ulju popržite dvije žlice brašna, veliku žlicu koncentrata od rajčice, sve zajedno miješati dok se prži na vatri. Dodati pasiranu rajčicu, potom zaliti hladnom vodom. Paziti da se sve dobro izmiješa kako se ne bi stvorile grudice.

Sve uliti u lonac u kojem se kuha japrak, i kuhati još sat vremena.

 

In-portal