O nama

Ideja za pokretanje In-Portala nije došla kao rezultat nekog božanskog nadahnuća, ideja se nametnula iz nužde u Zadru, na tradicionalnom međunarodnom skupu koji organizira udruga Osvit.


Premda je skup okupio brojne inozemne stručnjake za zapošljavanje osoba s invaliditetom, vodeći hrvatski mediji nisu pokazali pretjerani interes da se pozabave tom pričom. Osobe s invaliditetom valjda ne prodaju tiskovine, nisu zahvalna tema za televiziju, ili ne donose značajan broj klikova na internetskim portalima. Zbog medijske marginalizacije netko neupućen stekao bi dojam da u ovoj zemlji osoba s invaliditetom zapravo i nema. Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da u našoj zemlji više od pola milijuna građana ima neki oblik invaliditeta interesantnim postane tek kad se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ili u vrijeme parlamentarnih i lokalnih izbora kad više od 10 posto ukupnog stanovništva predstavlja značajnu glasačku mašineriju.

 

Iz tog je razloga ustanova URIHO odlučila u proljeće 2013. pokrenuti jedinstveni medijski projekt u ovom dijelu Europe - prvi news portal za osobe s invaliditetom. News portalom, naime, ustanova URIHO želi dati svoj doprinos u senzibilizaciji šire javnosti za probleme osoba s invaliditetom, ali isto tako stvoriti medijsku platformu kroz koju će naše organizacije i udruge promovirati svoje projekte. Uređivačka politika koncipirana je tako da In-Portal.hr, uz  ostalo, bude i svojevrsna društvena mreža za sve udruge, organizacije i ustanove koje okupljaju osobe s invaliditetom, ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Za tu smo svrhu osmislili rubriku inMREŽA, u kojoj naše organizacije i udruge imaju prigodu predstaviti svoje programe i projekte, ili pak razmijeniti stavove i ideje. Rubrika inPOSAO namijenjena je natječajima za zapošljavanje osoba s invaliditetom, njihovoj profesionalnoj rehabilitaciji i orijentaciji, usto i promociji tvrtki koje pokazuju poseban senzibilitet za našu populaciju koja se počesto nalazi na društvenim marginama. Posebnu smo pozornost posvetili rubrici Kutak za stručnjake u kojoj osobe s invaliditetom traže savjete od vodećih stručnjaka iz svih područja društvenog života – od radnog zakonodavstva i zapošljavanja do nutricionizma i medicine. Usto, i ne manje bitno, In-Portal.hr objavljuje i vijesti iz politike, sporta, kulture, medicine, znanosti…, dakle bavi se i temama koje definiraju suvremeni svijet.

 

URIHO kao izdavač ovaj medijski projekt ne doživljava kao svoje vlasništvo. In-Portal vlasništvo je svih onih kojima je bolji život svih osoba s invaliditetom, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, primarna briga. Stoga sve udruge i organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom pozivamo da budu dijelom ovog projekta i zajedno s nama kreiraju In-Portal.

 

In-Portal u 2013 / 2014. godini sufinancira Ministarstvo kulture RH u iznosu od 180.000 kuna.