KAZALIŠTE ŽAR PTICA Počeo veliki projekt Inkluzivnog kazališta predstavom Mala Frida

Predstava Mala Frida govori o djetinjstvu poznate slikarice Fride Kahlo koja nije imala stvarne prijatelje, a vršnjaci su ju zvali Frida Drvena noga, ali onda dolazi stvarni dječak Pablo koji uz nju spoznaje što znači biti prijatelj. Predstava je ovo o prihvaćanju sebe i drugih

Zajednička fotografija.

 

Gradsko kazalište Žar ptica je 23. studenog 2023., predstavom Mala Frida, obilježilo početak velikog projekta kojim namjerava postati sveobuhvatno inkluzivno kazalište, dostupno i otvoreno za svako dijete.

Želja im je djeci s teškoćama omogućiti da ravnopravno, s ostalim svojim vršnjacima, sudjeluju u kreativnom procesu pričanja priče, izražavanja emocija i razvijanja mašte.

Žele također da kazalište Žar ptica bude mjesto u kojem će djeca zajedno gledati istu predstavu - ali svako na svoj različit način.

U dogledno vrijeme cilj im je određene predstave i pristupnu infrastrukturu prilagoditi potrebama djece s teškoćama, educirati se o inkluzivnim praksama i surađivati s obrazovnim i stručnim institucijama, udrugama i organizacijama u lokalnoj zajednici, koje se bave djecom s teškoćama i njihovim obiteljima.

Početak projekta prigodno su tempirali jer je Međunarodni dan dječjih prava bio 20. studenog, a slijedi Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osim toga, predstava Mala Frida govori o djetinjstvu poznate slikarice Fride Kahlo (autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić) koja je i sama imala tjelesno oštećenje. Vršnjaci su ju zvali Frida Drvena noga. Dane je provodila s roditeljima i životinjskim prijateljima. Njena jedina ljudska prijateljica izmišljena je djevojčica Brisa, a onda jednog dana u Fridin život dolazi stvarni dječak Pablo koji uz nju spoznaje što znači biti prijatelj. Predstava je ovo o prihvaćanju sebe i drugih.

Iz publike su Malu Fridu gledala djeca iz redovitih osnovnih škola, ali i djeca s oštećenjima vida iz Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te djeca s oštećenjima sluha iz Centra za odgoj i obrazovanje Slave Raškaj koja su predstavu pratila uz pomoć audio deskripcije i znakovnog jezika, potom djeca s Down sindromom, te djeca s tjelesnim oštećenjima iz Centra za odgoj i obrazovanje Goljak.

U ovaj projekt su se uključili Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Hrvatski savez slijepih, Kazalište za slijepe i slabovidne Novi život, Hrvatski savez gluhih i nagluhih, Udruga Down - Zagreb, te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

 

Fotografija: Nikola Zoko

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti