Nije crni petak, ali je dobar dan za CRNI RIŽOTO
Recept za crni rižoto je vjerojatno nastao pod utjecajem Venecije i Trsta, ali se rijetko može naći s druge strane Jadrana. Što idemo dalje od našeg jadranskog bazena, sipe postaju velike i teške, prestaju biti mekane i ukusne, a takvi primjerci, naravno, nisu baš cijenjeni
Sastojci:
- 1 kg sipe
- 300 g arborio riže
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 vezica peršina
- 20 ml bijelog vina
- 500 ml temeljca (najbolje riblji, može i povrtni)
- 2 vrećice sipinog crnila
- 30 ml konjaka
- 30 ml crne kvasine
- sol, papar
- parmezan po želji
Priprema:
Luk i češnjak očistite i narežite na sitno. U dubljoj posudi ili većoj tavici zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk.
Kada se luk zažuti, dodajte sipu te lagano pirjajte dok ne omekša na pola.
Podlijte s malo vina i temeljca. Nakon 15 minuta probajte sipu, zasolite i popaprite te stavite rižu. Kada sipu kuhamo, začinjavamo je soli i paprom kad omekša ‘barem na pola’, jer se inače može stvrdnuti i postati gumenasta.
Podlijte s malo toplog temeljca pa kada ga riža upije, dodajte još uz povremeno miješanje kako bi se škrob bolje rasporedio te da rižoto ne zagori. Na pola kuhanja riže, konjak umiješajte u rižoto.
Ovisno o vrsti riže, nakon petnaestak ili dvadesetak minuta riža bi trebala biti skoro al dente. Umiješajte crnilo i sitno isjeckani peršin. Ne morate se bojati da ćete pretjerati s crnilom - što crnije, to bolje.
Ugasite vatru, dodajte kvasinu, podlijte s malo ulja i poklopite. Neka se odmori oko pet minuta. Po želji dodajte još ulja i poslužite. Po želji pospite parmezanom.
In Portal
Objavljeno: 19.05.2023