Nije crni petak, ali je dobar dan za CRNI RIŽOTO

Recept za crni rižoto je vjerojatno nastao pod utjecajem Venecije i Trsta, ali se rijetko može naći s druge strane Jadrana. Što idemo dalje od našeg jadranskog bazena, sipe postaju velike i teške, prestaju biti mekane i ukusne, a takvi primjerci, naravno, nisu baš cijenjeni

Crni rižoto.

 

Sastojci:

  • 1 kg sipe
  • 300 g arborio riže
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 vezica peršina
  • 20 ml bijelog vina
  • 500 ml temeljca (najbolje riblji, može i povrtni)
  • 2 vrećice sipinog crnila
  • 30 ml konjaka
  • 30 ml crne kvasine
  • sol, papar
  • parmezan po želji

Priprema:

Luk i češnjak očistite i narežite na sitno. U dubljoj posudi ili većoj tavici zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk.

Kada se luk zažuti, dodajte sipu te lagano pirjajte dok ne omekša na pola.

Podlijte s malo vina i temeljca. Nakon 15 minuta probajte sipu, zasolite i popaprite te stavite rižu. Kada sipu kuhamo, začinjavamo je soli i paprom kad omekša ‘barem na pola’, jer se inače može stvrdnuti i postati gumenasta.

Podlijte s malo toplog temeljca pa kada ga riža upije, dodajte još uz povremeno miješanje kako bi se škrob bolje rasporedio te da rižoto ne zagori. Na pola kuhanja riže, konjak umiješajte u rižoto.

Ovisno o vrsti riže, nakon petnaestak ili dvadesetak minuta riža bi trebala biti skoro al dente. Umiješajte crnilo i sitno isjeckani peršin. Ne morate se bojati da ćete pretjerati s crnilom - što crnije, to bolje.

Ugasite vatru, dodajte kvasinu, podlijte s malo ulja i poklopite. Neka se odmori oko pet minuta. Po želji dodajte još ulja i poslužite. Po želji pospite parmezanom.

 

In Portal

 

Povezane vijesti