Ne mora biti iz vrećice - ukusna, kremasta, domaća JUHA OD GLJIVA

Gljive su bogate antioksidansima i mogu pridonijeti jačanju imunološkog sustava. Također, odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana, što čini juhu od gljiva ne samo ukusnom, već i hranjivom. Uživajte u njezinim blagodatima!

Juha od gljiva.

 

Sastojci:

  • - 500 g različitih gljiva (šampinjoni, vrganji, bukovače, po želji)
  • - 1 luk, sitno nasjeckan
  • - 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • - 2 žlice maslaca
  • - 4 šalice povrtnog temeljca
  • - 1 šalica vrhnja za kuhanje
  • - sol i papar po želji
  • - svježe nasjeckani peršin i kruh za posluživanje

Priprema:

Operite gljive i narežite ih na tanke ploške.

Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne omekša, otprilike 3-4 minute.

Dodajte gljive i nastavite pirjati dok ne omekšaju i puste tekućinu, to će trajati otprilike 5-7 minuta.

Ulijte povrtni temeljac u tavu s gljivama. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta.

Uklonite tavu s vatre i pomoću štapnog miksera ili blendera izmiksajte juhu dok ne postane glatka. Vratite juhu na štednjak na laganoj vatri, dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar po ukusu te kuhajte još nekoliko minuta.

Poslužite juhu u zdjelicama, posipajte svježim peršinom i poslužite s kriškom kruha.

 

In Portal