Ne mora biti iz vrećice - ukusna, kremasta, domaća JUHA OD GLJIVA
Gljive su bogate antioksidansima i mogu pridonijeti jačanju imunološkog sustava. Također, odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana, što čini juhu od gljiva ne samo ukusnom, već i hranjivom. Uživajte u njezinim blagodatima!
Sastojci:
- - 500 g različitih gljiva (šampinjoni, vrganji, bukovače, po želji)
- - 1 luk, sitno nasjeckan
- - 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- - 2 žlice maslaca
- - 4 šalice povrtnog temeljca
- - 1 šalica vrhnja za kuhanje
- - sol i papar po želji
- - svježe nasjeckani peršin i kruh za posluživanje
Priprema:
Operite gljive i narežite ih na tanke ploške.
Zagrijte maslac u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne omekša, otprilike 3-4 minute.
Dodajte gljive i nastavite pirjati dok ne omekšaju i puste tekućinu, to će trajati otprilike 5-7 minuta.
Ulijte povrtni temeljac u tavu s gljivama. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta.
Uklonite tavu s vatre i pomoću štapnog miksera ili blendera izmiksajte juhu dok ne postane glatka. Vratite juhu na štednjak na laganoj vatri, dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar po ukusu te kuhajte još nekoliko minuta.
Poslužite juhu u zdjelicama, posipajte svježim peršinom i poslužite s kriškom kruha.
In Portal
Objavljeno: 02.11.2023