Ideja za današnji ručak - ZAGORSKA JUHA
Zagorska juha je klasik u većini restorana. Za domaću varijantu potrebno je malo više truda i puno dobre volje
Potrebne namirnice za zagorsku juhu:
- 5 dkg gustina ili jedna juha od gljiva (za zgušnjavanje)
- 10 dkg crvenog luka
- 5 dkg mrkve
- 2 dkg korijena peršina
- 5 dkg svježeg celera
- 70 dkg krumpira
- 10 dkg sušenih vrganja (ako nemate vrganja mogu i svježi šampinjoni)
- 5 dkg rajčica (konzervirana)
- 0,5 dkg slatke paprike (mljevena)
- 2 dkg vegete
- 15 dag špek (hamburger)
- 0,5 dcl bijelo vino
- 1 dcl ulja
- 1 dkg soli
- 0,5 dkg papra
- 1 dcl kiselog vrhnja
Priprema:
Popržimo sitno narezan luk na masnoći, dodamo mrkvu, korijen celera, hamburger i vrganje. Sve dinstamo dok ne omekša, na kraju dodamo mljevenu papriku i koncentrat od rajčice te krumpir rezan na kockice. Začinimo i zalijemo s 1 litrom vode. Kuhamo dok krumpir ne omekša.
Juhu od gljiva razmutimo u malo vode te povežemo sve zajedno. Kuhamo dodatnih 10 do 15 minuta. Sa strane serviramo kiselo vrhnje i uživajmo u sočnom i mirisnom zalogaju.
In Portal
Objavljeno: 14.03.2023