Spremno za manje od pola sata - RIŽOTO S GLJIVAMA

Gljive su pune vitamina grupe B i D, a mnoge vrste sadržavaju i karotin (provitamin A) te vitamin E. Mineralni sastav gljiva je također vrijedan za ljudski organizam

Rižoto s gljivama.

 

Sastojci:

  • - 75 g maslaca
  • - 3 češnja češnjaka
  • - 550 g gljiva po izboru
  • - 1 manji luk
  • - 400 g riže
  • - 1 l povrtnog temeljca
  • - 1,5 dcl bijelog vina
  • - 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina, majčina dušica, list lovora
  • - sol, papar
  • - maslinovo ulje
  • - parmezan

Priprema:

Na velikoj dubljoj tavi otopite polovicu maslaca i na njemu pržite češnjak oko minute. Dodajte nasjeckane gljive, posolite i popaprite te pirjajte 5-7 minuta pa maknite s vatre.

U drugom dubljem loncu otopite 20 g maslaca i dodajte malo maslinovog ulja, dodajte mu nasjeckani luk te pržite 5-10 minuta. Dodajte rižu i dobro promiješajte te ostavite minutu da riža upije masnoću. Zalijte vinom i pustite da alkohol ispari, a riža popije tekućinu.

Dodajte lovor i majčinu dušicu.

U međuvremenu zagrijte temeljac sve dok ne provre i pomalo ga dodavajte u rižu neprestano miješajući; sve dok ona u potpunosti ne upije tekućinu. To ponavljajte sve dok imate temeljca i dok riža ne bude kremasta, nekih 20-ak minuta.

Pet minuta prije nego je riža skuhana, dodajte gljive. U gotov rižoto dodajte žlicu maslaca, peršin i naribani parmezan te dobro promiješajte.

Poslužite s još malo naribanog parmezana.

 

In Portal

 

Povezane vijesti