Spremno za manje od pola sata - RIŽOTO S GLJIVAMA
Gljive su pune vitamina grupe B i D, a mnoge vrste sadržavaju i karotin (provitamin A) te vitamin E. Mineralni sastav gljiva je također vrijedan za ljudski organizam
Sastojci:
- - 75 g maslaca
- - 3 češnja češnjaka
- - 550 g gljiva po izboru
- - 1 manji luk
- - 400 g riže
- - 1 l povrtnog temeljca
- - 1,5 dcl bijelog vina
- - 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina, majčina dušica, list lovora
- - sol, papar
- - maslinovo ulje
- - parmezan
Priprema:
Na velikoj dubljoj tavi otopite polovicu maslaca i na njemu pržite češnjak oko minute. Dodajte nasjeckane gljive, posolite i popaprite te pirjajte 5-7 minuta pa maknite s vatre.
U drugom dubljem loncu otopite 20 g maslaca i dodajte malo maslinovog ulja, dodajte mu nasjeckani luk te pržite 5-10 minuta. Dodajte rižu i dobro promiješajte te ostavite minutu da riža upije masnoću. Zalijte vinom i pustite da alkohol ispari, a riža popije tekućinu.
Dodajte lovor i majčinu dušicu.
U međuvremenu zagrijte temeljac sve dok ne provre i pomalo ga dodavajte u rižu neprestano miješajući; sve dok ona u potpunosti ne upije tekućinu. To ponavljajte sve dok imate temeljca i dok riža ne bude kremasta, nekih 20-ak minuta.
Pet minuta prije nego je riža skuhana, dodajte gljive. U gotov rižoto dodajte žlicu maslaca, peršin i naribani parmezan te dobro promiješajte.
Poslužite s još malo naribanog parmezana.
In Portal
Objavljeno: 12.09.2023