HRSKAVA ŠKARPINA S KRUMPIROM I BLITVOM za dekadentno dobar petak

Ova riba često se nalazi u Jadranskom moru, a zanimljiva činjenica je da je iznimno otrovna. Unatoč opasnosti koju predstavlja otrov na njenim bodljama, škarpina je tražena riba u priobalnom kuhanju i ima prepoznatljiv, bogat okus

Krumpir i riba.

 

Sastojci:

  • - 4 filea škarpine (oko 150 g svaki)
  • - 4 veća krumpira
  • - 400 g svježe blitve
  • - 2 limuna
  • - maslinovo ulje
  • - sol i papar po želji
  • - svježi peršin za ukras

Priprema:

Operite, ogulite i narežite krumpire na tanke kolutove. Stavite ih u zdjelu i prelijte maslinovim uljem, iscijeđenim sokom jednog limuna, te posolite i popaprite po ukusu.

Krumpire stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C. Pecite ih dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi (oko 25-30 minuta).

Dok se krumpiri peku, operite svježu blitvu i narežite je na trakice. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, pa dodajte blitvu i kratko je pirjajte dok ne povene.

Ribu operite i posolite te stavite u posebnu tavu s maslinovim uljem na umjerenoj vatri. Pecite ribu sa svake strane dok ne postane hrskava i zlatno smeđa, a meso se lagano odvaja od kostiju.

Kad su krumpiri gotovi, izvadite ih iz pećnice. Poslužite ih kao prilog na tanjuru. Ribu i blitvu poslužite preko krumpira. Ukrasite jelo svježim peršinom i kriškama limuna.

 

In Portal

 

Povezane vijesti