HRSKAVA ŠKARPINA S KRUMPIROM I BLITVOM za dekadentno dobar petak
Ova riba često se nalazi u Jadranskom moru, a zanimljiva činjenica je da je iznimno otrovna. Unatoč opasnosti koju predstavlja otrov na njenim bodljama, škarpina je tražena riba u priobalnom kuhanju i ima prepoznatljiv, bogat okus
Sastojci:
- - 4 filea škarpine (oko 150 g svaki)
- - 4 veća krumpira
- - 400 g svježe blitve
- - 2 limuna
- - maslinovo ulje
- - sol i papar po želji
- - svježi peršin za ukras
Priprema:
Operite, ogulite i narežite krumpire na tanke kolutove. Stavite ih u zdjelu i prelijte maslinovim uljem, iscijeđenim sokom jednog limuna, te posolite i popaprite po ukusu.
Krumpire stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C. Pecite ih dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi (oko 25-30 minuta).
Dok se krumpiri peku, operite svježu blitvu i narežite je na trakice. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, pa dodajte blitvu i kratko je pirjajte dok ne povene.
Ribu operite i posolite te stavite u posebnu tavu s maslinovim uljem na umjerenoj vatri. Pecite ribu sa svake strane dok ne postane hrskava i zlatno smeđa, a meso se lagano odvaja od kostiju.
Kad su krumpiri gotovi, izvadite ih iz pećnice. Poslužite ih kao prilog na tanjuru. Ribu i blitvu poslužite preko krumpira. Ukrasite jelo svježim peršinom i kriškama limuna.
In Portal
Objavljeno: 20.10.2023