PEČENE CRVENE ROG PAPRIKE prava su delikatesa za zimnicu

Vrijeme je spremanja zimnice, a pečene rog paprike na roštilju ili u pećnici su pravi izbor. Ovaj način takozvanog skladištenja paprika često se kombinira kao salata uz mesna jela u zimskim periodima godine

Pečene rog paprike.

 

Priprema je jednostavna, a mogućnost konzumiranja odmah nakon što je pripremite svrstava ovu salatu u vrh najpoželjnijih zimnica koju mnoge vrijedne domaćice, od baka do mlađih naraštaja, čuva u svojim smočnicama.

Rog paprika ima mesnat izgled i bogat okus te je savršena za termičku obradu pečenja, prilikom čega se neće raspasti niti skašiti, a na kraju se da vrlo lako oguliti i očistiti od sjemenaka. Kod sadnje donosi veliki urod. Plod je zbog svojeg duguljastog oblika pogodan i za rezanje na filee na koje se režu. Osim za pečenje i takav način pripreme, koriste se i za ajvar koji je također popularan za izradu ovih dana.

Sastojci za jedanaest staklenki zapremnine 720 ml:

  • - 10 kg rog paprika
  • - lovorov list po želji
  • - 1 velika žlica soli
  • - papar u zrnu po želji
  • - češnjak
  • - majčina dušica
  • - 7 l ulja

Priprema:

Paprike dobro operite i osušite te posložite na pleh, odnosno lim za pečenje. Stavite ih peći cijele u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva, ili ako ste u prilici vani na žaru što će rezultirati još boljim okusom, odnosno na grill tavu. Negdje oko deset minuta.

Važno je okretati paprike prilikom pečenja, kako bi sa svih strana dobile crne ili tamno smeđe mjehure.

Kada su pečene, odnosno na prvi pogled zagorene, potrebno ih je prebaciti u bilo kakvu zdjelu s poklopcem ili vrećicu i držati zatvorene dok se ne ohlade, oko 20 minuta. Naime, na taj način kasnije se lakše skida kožica s njih.

Ohlađenim pečenim paprikama odstranite kožicu. Ujedno po želji možete maknuti peteljku i sjemenke, kako bi imali manje posla pri konzumaciji ili daljnjoj pripremi za neko drugo jelo.

Paprike izrežite na filee. Osim što ih možete spremiti u vrećice za zamrzavanje te posložiti u duboko zamrzavanje i koristiti u narednih godinu dana, možete ih spremiti u prethodno sterilizirane staklenke te dodati po želji sol, papar u zrnu, nasjeckan češnjak, majčinu dušicu i lovorov list.

U staklenke ulijte ulje tako da prekrije sve paprike u staklenki. Staklenke zatvorite poklopcima i ostavite da se ohlade te spremite na mračno i hladno mjesto.

Ako hoćete odmah probati ovako zapečene paprike, dovoljno je začiniti ih sa solju i paprom i spremne su za jelo. Odličan su prilog, najčešće mesu, ali i baza za različita jela. Hermetički zatvorene mogu stajati u hladnjaku i do tjedan dana. Ujedno, takve pečene paprike možete poslužiti odmah kao salatu uz ulje i ocat te sitno nasjeckan češnjak i peršin. Također, možete ih puniti sirom na način da ih stavite u pećnicu da se rastopi, a paprike mogu poslužiti i kao namaz na prepečenom kruhu, uz dodatke orašastih plodova i sjemenki, pečene tikvice i patliđane te začine po želji.

 

In Portal