Zapečene tikvice sa špekom, sirom i povrćem

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija koji regulira rad srca, snižava krvni tlak i sprječava razne bolesti krvožilnog sustava. Ujedno, pune su važnih vitamina, prehrambenih vlakana, minerala i antioksidansa

 

Tikvice imaju malo kalorija - u 100 grama svježeg ploda nalazi se svega 15-ak kalorija s visokim udjelom vode zbog čega su omiljena namirnica tijekom ljeta. Kako se većina nutrijenata nalazi u kori, nemojte guliti plodove tijekom pripreme, posebno ako na raspolaganju imate organski uzgojene tikvice. Radi se o biljci koja odlično zasićuje, potiče rad probave i čisti crijeva od toksina. 

 

SASTOJCI:

uzduž narezane tikvice

luk

špek

mrkva

sir trapist

 

PRIPREMA:

1. Tikvice je potrebo oprati, osušiti i uzduž narezati na polovice te izdubiti sadržaj.

2. Potom je potrebno prepržiti luk i špek, a kad poprime zlaćanu boju umiješati u smjesu izdubljenog sadržaja tikvica, naribane mrkve i naribanog sira trapista te dodati malo soli i papra.

3. S napravljenom smjesom popuniti udubinu tikvica i složiti u tepsiju u koju smo prethodno stavili papir za pečenje. Kao posljednji sloj na tikvice se mogu staviti i komadići sira.

4. Peći na 180 stupnjeva 25 minuta.

Napomena: Želite li još jednostavniji recept, možete samo prerezati tikvice uzduž, a u udubine staviti špek i sir te tako staviti peći. Također ćete dobiti jako ukusno jelo.

 

In Portal