KOLAČ S ORASIMA I KAVOM - ljubitelji kave s ovim kolačem doći će na svoje
Većina ljudi u današnjem svijetu svoju jutarnju rutinu započinje kavom. Upravo zato što u sebi sadrži veliku količinu kofeina, ona daje energiju ljudskom organizmu
Osobe koje često konzumiraju kavu imaju manji rizik od obolijevanja od Alzheimerove bolesti. Konzumacija kofeina također može spriječiti dobivanje Parkinsonove bolesti kao i obolijevanje od dijabetesa tipa 2. Tako da, ako ste kavopija, samo nastavite uživati u vašem omiljenom napitku.
Sastojci za biskvit:
- - 3 jaja
- - 10 žlica šećera
- - 12 žlica ulja
- - 12 žlica mlijeka
- - 8 žlica mljevenih oraha
- - 4 žlice brašna
- - 2 žlice kakaa
- - 1 prašak za pecivo
Sastojci za preljev:
- - 500 ml mlijeka
- - 5 žlica šećera
- - 3 žlice ruma
- - 1 žlica instant kave
Sastojci za ukrašavanje:
- - 300 ml vrhnja za šlag
- - malo čokolade
- - čokoladne mrvice
Priprema:
Kako bi napravili biskvit potrebno je u zdjeli pjenasto umutiti jaja sa šećerom pa uliti ulje i mlijeko, dodati kakao, brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo i sve zajedno još malo mutiti. Lim u kojem će se kolač peči nauljiti i posuti brašnom pa u njega izliti smjesu za biskvit. Biskvit peći 30-35 minuta na 175 stupnjeva. Nakon isteka vremena ostaviti biskvit ostaviti kratko u isključenoj pećnici.
Dok se biskvit peče, potrebno je napraviti preljev. Prokuhati mlijeko sa šećerom, rumom i instant kavom u prahu ili zrncima, ovisi što imate.
Kada se biskvit malo ohladi preliti ga s prethodno dobivenim preljevom i ostaviti da se potpuno ohladi.
Vrhnje za šlag rasporediti po biskvitu, a može se dodati i malo otopljene čokolade, sve ukrasiti trganom čokoladom ili čokoladnim mrvicama. Kolač ohladiti u hladnjaku pa poslužiti izrezan na trokute.
In Portal
Objavljeno: 13.09.2023