Lagani kolač s pudingom od čokolade i kakaa
Ako vam se jede nešto čokoladno, a da pritom ne želite provoditi puno vremena u kuhinji, svoje nepce iznenadite s ovim jednostavnim kolačem
Sastojci za biskvit:
-5 jaja
-9 žlica šećera
-9 žlica brašna
-9 žlica mlijeka
-9 žlica ulja
-5 žlica kakaa
-1 vrećica pudinga od čokolade
-1 prašak za pecivo
-1 vanilin šećer
-prstohvat soli (za bjelanjak)
Za preljev:
-4 žlice šećera
-1,5 dl vode
Za glazuru:
-80 g mliječne čokolade
-15 g maslaca
Priprema:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutiti u snijeg sa prstohvatom soli i staviti sa strane.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmiksati dok se šećer skroz ne otopi, te smjesi dodati mlijeko i ulje, pa sve zajedno izmiješati. Suhe sastojke (brašno, kakao, puding i prašak za pecivo) izmiješati u jednoj posudi pa polako, uz lagano miješanje, dodavati žumanjcima.
Na kraju, pripremljenoj smjesi dodati prethodno istučeni bjelanjak, te ga umiješati sporim pokretima. Dobivenu smjesu uliti u pleh, te peći na 180°C 30 minuta.
Dok se biskvit peče, na laganoj vatri kratko prokuhati 4 žlice šećera u 1,5 dl vode.
Kad je biskvit pečen, potrebno ga je zaliti vrućim šećernim sirupom.
Pustiti tako preliveni kolač da se malo prohladi. Za to vrijeme pripremiti čokoladnu glazuru. Za glazuru je potrebno čokoladu i maslac otopiti na pari. Dobiveni preljev preliti preko biskvita.
Staviti kolač na sat vremena u hladnjak. Prije posluživanja ukrasiti po želji.
In-portal
Objavljeno: 16.08.2023