KOLAČ OD ŠLJIVA, SIRA I SLATKIH MRVICA - ukusna i osvježavajuća poslastica koju morate probati

Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Poznato je više od 2000 sorti ovog voća. Svaka vrsta različita je, razlikuju se po boji, obliku, izgledu stabla i veličini ploda. Najraširenije od svih vrsta su one s okruglim plodovima

Kolač od šljiva.

 

Šljiva obiluje vitaminima. U sebi sadrži najviše vitamina C, a obiluje vitaminima B kompleksa te vitamina E i K. Isto tako ovo voće prepuno je minerala, kalij, fosfor, magnezij, kalcij i bakar, sve se to nalazi u ovom sočnom voću.

Njezina konzumacija poželjna je i zbog zaštite vašega zdravlja. Korisna je za snižavanje krvnog tlaka i kolesterola, te šećera u krvi. Šljive su bogate antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja te djeluju protuupalno.

Donosimo vam recept za kolač od šljiva i sira.

Sastojci:

  • 500 g šljiva
  • 4 jaja
  • 500 g bijelog kravljeg sira
  • 10 žlica šećera
  • 6 žlica pšeničnog griza
  • 1 puding od vanilije
  • pola praška za pecivo
  • 100 ml suncokretovog ulja

Za mrvice:

  • 180 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca

Priprema:

Miksati jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlo žuta. Zatim dodati ulje i miksati još nekoliko minuta, pa umiješati sir, prašak za pecivo, griz i puding od vanilije. Sve zajedno dobro izmiješati. Dobivenu smjesu za biskvit ostaviti 15 minuta sa strane 15 minuta.

Kako bi napravili slatke mrvice potrebno je pomiješati brašno i šećer, dodati maslac sobne temperature pa rukama mijesiti dok ne dobijete mrvice.

Šljive se trebaju oprati, očistiti od koštica i narezati na male komadiće. U lim obložen papirom za pečenje treba izliti dobivenu smjesu za biskvit i ravnomjerno rasporediti. Na biskvit dodati šljive te ih također rasporediti po biskvitu. Preko svega ravnomjerno posipati slatke mrvice.

Kolač peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-45 minuta.

Ostavite ga da se ohladi. Kada se ohladi narežite ga na kocke ili trokute i poslužite. Ako želite možete ga posuti šećerom u prahu.

 

In Portal

 

Povezane vijesti