FISH AND CHIPS - hrskavi fileti ribe s krumpirićima

Ovaj engleski specijalitet spominje se već u knjigama Charlesa Dickensa, a populariziran je tijekom drugog svjetskog rata. Danas ga možete naručiti gotovo u svim restoranima, a mi vam donosimo homemade verziju jednako ukusnu kao i onu restoransku

Fish & chips.

 

Sastojci:

  • 800 g fileta ribe po želji
  • 60 g brašna
  • 50 g gustina
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 dl (100 ml) tamnog piva
  • 50 ml gazirane vode
  • sol
  • svježi mljeveni bijeli papar
  • ulje za paniranje
  • 1 kg krumpira

 

Priprema:

Riblje filete narezati na manje komade te ih posoliti i ostaviti sa strane da odstoje kratko vrijeme. Pomiješati suhe sastojke (brašno, gustin, prašak za pecivo, svježi mljeveni papar).

Pomiješati posebno pivo, gaziranu vodu pa spojiti sa suhim sastojcima. Sjediniti i staviti u frižider na pola sata.

Zagrijati dosta ulja i kada dostigne temperaturu od oko 180 stupnjeva tada je spremno za pečenje.

Na tanjur staviti brašno te komade fileta ribe koje smo prethodno malo osušili papirnatim ubrusom, uvaljati prvo u brašno, potom protresti da višak spadne te na kraju umočiti u smjesu od piva. Spuštati u duboko ulje po par komada. Kada porumeni izvaditi šupljikavom žlicom, a zatim komade ribe staviti na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.

Krumpir narezati na ploške, posušiti te ispeći na vrućem ulju.

 

In Portal

 

Povezane vijesti