FISH AND CHIPS - hrskavi fileti ribe s krumpirićima
Ovaj engleski specijalitet spominje se već u knjigama Charlesa Dickensa, a populariziran je tijekom drugog svjetskog rata. Danas ga možete naručiti gotovo u svim restoranima, a mi vam donosimo homemade verziju jednako ukusnu kao i onu restoransku
Sastojci:
- 800 g fileta ribe po želji
- 60 g brašna
- 50 g gustina
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 dl (100 ml) tamnog piva
- 50 ml gazirane vode
- sol
- svježi mljeveni bijeli papar
- ulje za paniranje
- 1 kg krumpira
Priprema:
Riblje filete narezati na manje komade te ih posoliti i ostaviti sa strane da odstoje kratko vrijeme. Pomiješati suhe sastojke (brašno, gustin, prašak za pecivo, svježi mljeveni papar).
Pomiješati posebno pivo, gaziranu vodu pa spojiti sa suhim sastojcima. Sjediniti i staviti u frižider na pola sata.
Zagrijati dosta ulja i kada dostigne temperaturu od oko 180 stupnjeva tada je spremno za pečenje.
Na tanjur staviti brašno te komade fileta ribe koje smo prethodno malo osušili papirnatim ubrusom, uvaljati prvo u brašno, potom protresti da višak spadne te na kraju umočiti u smjesu od piva. Spuštati u duboko ulje po par komada. Kada porumeni izvaditi šupljikavom žlicom, a zatim komade ribe staviti na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Krumpir narezati na ploške, posušiti te ispeći na vrućem ulju.
In Portal
Objavljeno: 01.09.2023