Petak je dan za ribu - može li bolje od DALMATINSKOG BRUDETA?

Brudet je riblji paprikaš koji se priprema u hrvatskim krajevima - Dalmacija, Kvarner i Istra - te uz obalu Crne Gore

Brudet.

 

Sastoji se od nekoliko vrsta ribe pirjane sa začinima, povrćem i crnim ili bijelim vinom, pa čak i octom, a najvažnije kod brudeta je jednostavnost pripreme i to što se, u pravilu, priprema u jednom loncu. Obično se poslužuje s palentom ili prepečenim kruhom, a nije loš ni s krumpirom ili kruhom. Brudeti mogu značajno varirati u stilu, sastavu i okusu, ovisno o vrsti sastojaka i stilovima kuhanja koji se koriste.

Sastojci:

  • 200 g crvenog luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 75 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1/3 vezice peršina
  • 1 kg pelata
  • 150 ml bijelog vina
  • 100 ml prošeka
  • 50 ml vinskog octa
  • 1 kg miješane ribe (grdobina, lubin)
  • 1 kg školjki
  • sol
  • 10 g začinske mješavine Vegeta Natur za brudet

 

Priprema:

Na maslinovu ulju popržite luk narezan na ploške. Dodajte sjeckani češnjak i ubacite prethodno usitnjene pelate. Prokuhajte pa podlijte s malo bijelog vina i prošeka. Posložite posoljenu ribu narezanu na komade i školjke pa ulijte vinski ocat kako se riba ne bi raspala u kuhanju. Začinite mješavinom začina za brudet, poklopite i kuhajte 25-30 minuta. Brudet se ne miješa nego se posuda dobro protrese. Prije serviranja pospite nasjeckanim svježim peršinom i poslužite uz palentu ili neki drugi prilog, po želji.

 

In Portal

 

Povezane vijesti