KRUMPIR NA MALO DRUGAČIJI NAČIN za kraj tjedna

Krumpir je jedna od najomiljenijih namirnica mnogih ljudi, ne samo zbog okusa i brojnih načina pripreme, već i zbog toga što predstavlja dragocjen izvor vode, škroba i ugljikohidrata, zatim vitamina C, folne kiseline, vitamina B1, B2, PP i vitamina E prisutnog u kori

Pečeni krumpir.

 

Od minerala sadrži magnezij te kalij, kalcij, fosfor i željezo. Uz to posjeduje svojstvo zaraštavanja rana, sprečava preveliko izlučivanje želučane kiseline, djeluje protuupalno na probavni trakt i dobra je namirnica u liječenju proljeva. Ako se kuha na pari ili u malo vode ili se pak peče s vrlo malo dodane masnoće, ne predstavlja nikakvu opasnost za dobru liniju. Naime, debljaju samo masti koje se lako upijaju u krumpir, naročito prilikom prženja u puno ulja.

Krumpir je idealan za prehranu djece, čak i dojenčadi. Zbog niskog sadržaja natrija daje se na razne načine bolesnicima koji boluju od povišenog krvnog tlaka, a preporučuje se i u prehrani dijabetičkih bolesnika. Oprez kod unošenja krumpira u prehranu moraju imati osobe koje boluju od nadutosti trbuha, kolitisa i jetrenih smetnji.

Sastojci:

  • 4 veća krumpira
  • crveni luk, mladi luk
  • češnjak
  • mrkva, grašak, paprika, kukuruz
  • ulje
  • maslac
  • sol, curry, crni papar, kurkuma
  • voda za zalijevanje

Priprema:

Na ulje stavite nasjeckani češnjak, krupne kolutove crvenog luka, mrkvu naribanu ili narezanu na kolutiće, grašak, deblje kriške krumpira. Sve preliti s malo mlake vode, tako da prekriva trećinu sastojaka. Potom dodajte narezanu na kriške papriku, kukuruz, mladi luk narezan na široke kolutiće. Stavite na to sol, crni papar, curry, malo kurkume i sve poklopljeno dinstati sat vremena, uz povremeno lagano miješanje. Pripazite da ne zagori pa kad nestane vode, slobodno nadodajte. Pred kraj se stavi žlica maslaca i lagano sve promiješa.

Može se poslužiti kao samostalno jelo, ali i kao prilog uz meso, uz salatu po želji.

 

In Portal

 

Povezane vijesti