MAHUNE S KRUMPIROM Zdravo i ukusno varivo

Mahuna je mladi plod graha mahunara, a u svijetu postoji oko 150 vrsta ove biljke. Ona je rado viđen gost na jelovniku ljudi koji preferiraju konzumaciju zelenog povrća. Sadrži veliku količinu vlakana, ali i proteina

 

Ukoliko pojedete jedan tanjur mahuna unijet će te preporučenu dnevnu dozu proteina. Mahune u svom sastavu imaju veliki izvor vitamina, sadrže vitamin C i vitamin B2 kao i vitamin K te mnoge druge vitamine koji su neophodni za funkcioniranje ljudskog organizma.

Donosimo vam zdrav i ukusan recept koji od srca preporučujemo.

SASTOJCI :

750g svježih domaćih mahuna

 400g luka

 200g mrkve

 60g korijena celera

 30g korijena peršina

 2 češnja češnjaka

 2 svježe rajčice (ili 50ml pasirane rajčice)

 malo manje od 1 dl ulja (80ml)

 5g slatke paprike

 7g soli

 7g mješavine začina

 list lovora

 400g krumpira

 prstohvat kima (super opcija ako imate)

 Mješavina za kraj:

 1 dl mlake vode + 30g glatkog brašna

 

PRIREMA:

Mahunama odrezati vrhove s obje strane, zatim ih potopiti u hladnu vodu. Sitno narezati luk, peršin celer i češnjak, a mrkvu narezati na komadiće srednje veličine. Rajčicu narezati na sitne komadiće, staviti ih u posebnu zdjelu, a može se koristiti i pasirana rajčica (50 ml).

Lonac je potrebno zagrijati na srednjoj temperaturi, staviti ulje. Poslije toga dodati nasjeckano povrće i dinstati. Nakon 10 minuta staviti slatku mljevenu papriku i isjeckanu ili pasiranu rajčicu (ovisi što koristite), miješati dvije minute. Potom dodati oprane i narezane mahune.

Uliti 3 dcl vode, posoliti, dodati lovorov list pa nastaviti pirjati još 10 minuta, povremeno miješati. Nakon toga ponovo zaliti istom količinom vode pa nastaviti pirjati još 10 minuta.

Kada mahune omekšaju dodati krumpire, papar i mješavinu začina (malo kima po želji), sve zaliti litrom vode. Opet kuhati 10- ak minuta te potom uliti mješavinu od brašna i mlake vode. Miješati dok krumpir ne omekša. Maknite s vatre i ručak je gotov.

 

In-portal