PILEĆI RIŽOTO S POVRĆEM Zdrav recept pun okusa koje volite

Danas je poznato više od 2500 njezinih sorti koje se prema obliku dijele u tri skupine: rižu dugog, srednje dugog i okruglog zrna. Riža u sebi sadrži 70% ugljikohidrata, a opće je poznato da se u ljudski organizam dnevno mora unositi barem 12 grama ugljikohidrata kako bi čovjekov organizam normalno funkcionirao

 

Riža je glavna namirnica više od polovice stanovnika zemlje. Ova zdrava žitarica porijeklom je iz Indije. Zbog lake dostupnosti bila je i ostala prvi prehrambeni proizvod zemalja trećeg svijeta. Danas je poznato više od 2500 njezinih sorti koje se prema obliku dijele u tri skupine: rižu dugog, srednje dugog i okruglog zrna. Riža u sebi sadrži 70% ugljikohidrata, a opće je poznato da se u ljudski organizam dnevno mora unositi barem 12 grama ugljikohidrata kako bi čovjekov organizam normalno funkcionirao.

 

Sastojci:

 3-4 žlice maslinovog ulja

1 crveni luk

1/2 crvene rog paprike (50 g)

1/2 mrkve (30-40 g)

300 g pilećeg filea

160 g riže za rižoto

1 režanj češnjaka

1-2 prstohvata tucane ljute paprike

50 ml bijelog vina

vrela voda

1 kokošja kocka za juhu

1 žličica soli

1/2 žličice papra

350 g tikvica

100 ml vrhnja za kuhanje

1 žlica maslaca

peršin

svježe ribani parmezan

 

Priprema:

Crveni luk i češnjak sitno nasjeckati, zatim treba oprati i izribati neoguljene tikvice. Crvenu  papriku narezati na trakice, a mrkvu narezati na kolutiće.

Crveni luk se poprži u tavi na maslinovom ulju. Kada luk dobije boju, dodati mrkvu i papriku, sve dinstati dok mrkva ne omekša. U tavu dodati piletinu i pržiti dok ne porumeni. Dodati rižu, češnjak i tucanu ljutu papriku. Miješati na srednje jakoj vatri dok se riža ne zacakli, pa sve zaliti vinom.  

Kad alkohol ispari, dodati naribane tikvice i malo soli. Nakon što tikvice malo omekšaju, uliti malo vruće vode pa dodati kokošiju kocku. Potrebno je cijelo vrijeme miješati, te dodavati vodu kada riža upije prethodnu. Sve zajedno kuhajte oko 18 minuta. 

U rižoto dodati vrhnje za kuhanje, potom papar i peršin. Kuhati uz miješanje 2 -3 minute. Dodati maslac i miješati dok se ne otopi.  Poslužite uz svježe ribani parmezan.

 

In Portal