Ručak gotov, imamo PASTIRSKU PITU

Pastirska pita je tradicionalni britanski mesni složenac koji se u originalu priprema od mljevene janjetine. U nedostatku istog, poslužite se junetinom ili miješanim mljevenim mesom

Pastirska pita.

 

Za pastirsku pitu potrebno vam je 100 g luka, 125 g mrkve, 140 g korijena celera, 40 ml ulja, 650 g mljevene janjetine, 1 žlica Worcestershire umaka, 1 žlica koncentrata od rajčice Podravka, 1 žlica Vegete, 500 ml vode, 1 kg krumpira, 100 g maslaca, 175 ml mlijeka, sol, crni mljeveni papar.

Priprema:

Luk sitno narežite, a mrkvu i celer narežite na tanke prutiće. Stavite ih na dobro zagrijano ulje i na srednje jakoj vatri pirjajte oko 5 minuta da dobije lijepu boju. Dodajte mljevenu janjetinu i pirjajte lagano miješajući oko 7-8 minuta. Dodajte Worcestershire umak, koncentrat rajčice i 1 žlicu Vegete, te pirjajte miješajući oko 1 minutu pa zalijte vodom. Kuhajte na srednjoj vatri oko 30 minuta dok tekućina gotovo potpuno ne ispari i umak postane gust.

Krumpir ogulite, narežite na veće komade i skuhajte u slanoj vodi. Kuhani krumpir ocijedite, propasirajte u pire, dodajte mu 60 g maslaca, mlijeko i dobro promiješajte.

U namašćenu posudu za pečenje (Ø 26 cm i dubine oko 6 cm) prvo stavite pripremljenu janjetinu, a po njoj rasporedite pire od krumpira. Preostali maslac rastopite i njime premažite pire.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 35 minuta.

Izvadite iz pećnice i odmah poslužite toplo uz zelenu salatu.

Savjet - prije pečenja pire nakapajte otopljenim maslacem. Tako ćete tijekom pečenja dobiti finu koricu koja će dati bolji okus i ljepši izgled jela.

Pastirska pita je dobila ime upravo zbog svoje dostupnosti i zasićenosti - ovo jelo bilo je tradicionalno za ovčare, koji su ga pripremali unaprijed i nosili sa sobom kao pašnjački ručak. Obilna hrana grijala je i davala energiju za naporan rad.

 

In Portal

 

Povezane vijesti