PITA OD SIRA I ŠPINATA - spoj ove dvije namirnice će vas oduševiti
Špinat je jednogodišnja biljka s jestivim listovima koja potječe s Bliskog Istoka. U Europu dolazi relativno kasno, tek u 11. stoljeću. Preporuča se da se ova namirnica često konzumira zato što u sebi sadrži puno važnih nutrijenata
Ova namirnica bogata je klorofilom, proteinima, mineralima, željezom, magnezijem, fosforom, te obiluje flavonoidima i karotenoidima koji djeluju protuupalno i antioksidativno.
Uvrštavanje špinata u svoju svakodnevnu prehranu može pomoći pri zaštiti od raznih bolesti očiju i kostiju.
Donosimo vam recept za pitu od špinata i sira.
Sastojci:
- 500 g gotovih tankih kora za savijače
- 500 g špinata
- 500 g krem sira (sirni namaz, kravlji sir)
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 3 češnja češnjaka
- 2 jaja
- sol, papar
- 150 ml mineralne vode
- 4 žlice suncokretovog ulja
Priprema:
Špinat je potrebno oprati i narezati na trake. Na maslinovom ulju popržiti sitno nasjeckani češnjak. Zatim dodati špinat, posoliti ga i popapriti, pa pirjati uz miješanje dok se špinat ne povene. Maknuti na stranu dok se malo ne ohladi.
Dok se špinat hladi, mikserom treba umutiti jaja, dodati sol i papar. U drugu posudu zajedno staviti sirni namaz i kiselo vrhnje, dodati umućena jaja te sve dobro promiješati. Odvojiti 4 - 5 žlica dobivene mješavine na stranu, u to dodati špinat i sve dobro sjediniti.
Odvojiti tri tanke kore na stranu, a ostatak narezati na trakice. Tako narezane dodati smjesi špinata, jaja i sira.
U nauljeni lim za pečenje, na dno staviti tri kore kao podlogu jednu preko druge. Između kora mazati kombinacijom ulja i mineralne. Rubove je potrebno uviti prema sredini. Preko toga izliti nadjev od špinata. Na nadjev staviti mješavinu sira, jaja i sirnog namaza, sve ravnomjerno razmazati. Ako je mješavina pregusta, dodati malo mineralne s uljem. Pitu peći u zagrijanoj pećnici na 200 °C 30 minuta. Poslužiti toplo.
In Portal
Objavljeno: 26.07.2023