Osvježavajući napitak za vruće dane - SIRUP OD BAGREMA

Bagrem potječe iz jugoistočnog dijela SAD-a, ali se proširio gotovo po cijelom svijetu. U Europu je prenesen 1601. godine, a u šumama kontinentalne Hrvatske je jedna od najraširenijih vrsta drveća

Bagrem.

 

Sastojci:

  • 40 cvjetova bagrema
  • 3 litara vode + 1 l vode za prokuhavanje šećera
  • 3 žličice limunske kiseline
  • 2 limuna
  • 2 kg šećera
  • menta ili melisa po želji

Priprema:

U vodu, koju možete i prethodno prokuhati te ohladiti, stavite cvjetove bagrema te izrezani limun i limunsku kiselinu. Sve promiješajte i ostavite 24 sata.

Po želji možete dodati svežanj mente ili melise.

Nakon toga prokuhajte šećer u litri vode te promiješajte s procijeđenim sokom od bagrema te sipajte u suhe boce i stavite na hladno i tamno mjesto. Ovako pripremljen sirup može se čuvati do godinu dana.

U slučaju da stavljate u plastične boce, spremite ih u hladnjak ili u škrinju.

Postoji i drugi način, a taj je da najprije prokuhate šećer u tri litre vode i potom se prelije preko cvjetova bez peteljki. Doda se limunska kiselina i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga se procijedi i spremi u staklenke.

Ne propustite probati ovaj osvježavajući napitak, a može poslužiti i kod voćnih salata.

 

In Portal

 

Povezane vijesti