ŠPAGETI S PATLIDŽANIMA - lagano ljetno jelo

Iako patlidžan ne izgleda kao tipično povrće, zbog svojih mesnatih, krupnih plodova najčešće ljubičaste boje i sjajne, debele kore, po sastavu to svakako je. Patlidžan je niskokalorična namirnica u sebi ima kalija, vitamina C te vitamina B1 i B6

Tjestenina s patlidžanima.

 

Patlidžan sadrži antocijanin i klorogeneričnu kiselinu koje pomažu pri zaštiti stanica od djelovanja slobodnih radikala, te dugoročno može pomoći u sprečavanju rasta tumora i širenju tumorskih stanica.

Donosimo vam ukusan recept za tjesteninu s patlidžanima.

Sastojci:

  • 400 g špageta
  • 1/2 kg patldžana
  • 1 žlicu koncentrata rajčice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 dl ulja za prženje
  • 1 glavica luka
  • 1 feferon
  • sol
  • nekoliko listića bosiljka

Priprema:

Špagete skuhajte u posoljenoj vodi al dente i ocijedite. Opranim patlidžanima odrežite peteljke i narežite ih na tanke okrugle ploške. Zatim ih posolite, stavite u cjedilo i ostavite da se cijede u pripremljenu posudu. Narežite jedan feferon.

U međuvremenu na dvije žlice vrućeg maslinovog ulja popržite usitnjeni luk. Kad luk postane staklenast, dodajte usitnjeni češnjak te ga kratko popržite, pazeći da ne potamni. Nakon toga umiješajte ispušteni sok od patlidžana i narezani feferon. Sve zajedno popržite, dodajte koncentrat rajčice i po potrebi malo vode da dobijete umak. Ocijeđene patlidžane posebno popržite na ulju, umiješajte u umak i sve zajedno prelite preko ocijeđenih špageta. Ukrasite listićima bosiljka i poslužite.

 

In Portal