Omiljeno jelo koje krivo spravljamo - BOLOGNESE

Izvan Italije izraz 'bolognese umak' često se koristi za umak na bazi rajčice u koji je dodano mljeveno meso - takvi umaci zapravo su obično sličniji ragù alla napoletana. Iako se u Italiji ragù alla bolognese ne priprema sa špagetima, 'spaghetti bolognese' postali su popularno jelo u mnogim drugim dijelovima svijeta

Spaghetti bolognese.

 

Sastojci:

  • 2 komada dimljene slanine ili pancete
  • 500 g mljevene govedine i svinjetine
  • 2 luka
  • 4 češnjaka
  • 2 komada celera
  • 2 mrkve
  • maslinovo ulje
  • 2 pune žlicice origana
  • 800 g nasjeckane rajčice ili pelata
  • 3 žličice bosiljka
  • 100 g sira parmezana
  • sol i papar

 

Priprema:

Na dosta maslinovog ulja popržiti slaninu/pancetu zajedno s origanom. Pržiti oko 4-5, minuta zatim dodati sitno nasjeckan luk, češnjak, celer i mrkvu i nastaviti pržiti 7 minuta uz stalno miješanje.

Celer i mrkvu možete izmiksati na krupno da bude iste veličine kao i mljeveno meso, a možete ostaviti i u komadima.

Dodati mljeveno meso i rajčice uz dodatak 400 ml vode. Dodati dosta soli i dobro popariti. Dodati sušeni bosiljak.

Kuhati jedan sat na srednjoj temperaturi poklopljeno, promiješati svakih 10 minuta. Zadnjih 15 minuta maknuti poklopac da tekućina ispari i umak postane gust.

Maknuti sa štednjaka i dodati pola naribanog parmezana i svježe listove bosiljka i promiješati.

Skuhati pastu po izboru, ocijediti i vratiti u lonac. Dodati 1/3 umaka u pastu i dobro promiješati.

Servirati pastu i na vrh dodati još ekstra umaka. Posuti sa parmezanom i svježe mljevenim paprom.

 

In Portal