Omiljeno jelo koje krivo spravljamo - BOLOGNESE
Izvan Italije izraz 'bolognese umak' često se koristi za umak na bazi rajčice u koji je dodano mljeveno meso - takvi umaci zapravo su obično sličniji ragù alla napoletana. Iako se u Italiji ragù alla bolognese ne priprema sa špagetima, 'spaghetti bolognese' postali su popularno jelo u mnogim drugim dijelovima svijeta
Sastojci:
- 2 komada dimljene slanine ili pancete
- 500 g mljevene govedine i svinjetine
- 2 luka
- 4 češnjaka
- 2 komada celera
- 2 mrkve
- maslinovo ulje
- 2 pune žlicice origana
- 800 g nasjeckane rajčice ili pelata
- 3 žličice bosiljka
- 100 g sira parmezana
- sol i papar
Priprema:
Na dosta maslinovog ulja popržiti slaninu/pancetu zajedno s origanom. Pržiti oko 4-5, minuta zatim dodati sitno nasjeckan luk, češnjak, celer i mrkvu i nastaviti pržiti 7 minuta uz stalno miješanje.
Celer i mrkvu možete izmiksati na krupno da bude iste veličine kao i mljeveno meso, a možete ostaviti i u komadima.
Dodati mljeveno meso i rajčice uz dodatak 400 ml vode. Dodati dosta soli i dobro popariti. Dodati sušeni bosiljak.
Kuhati jedan sat na srednjoj temperaturi poklopljeno, promiješati svakih 10 minuta. Zadnjih 15 minuta maknuti poklopac da tekućina ispari i umak postane gust.
Maknuti sa štednjaka i dodati pola naribanog parmezana i svježe listove bosiljka i promiješati.
Skuhati pastu po izboru, ocijediti i vratiti u lonac. Dodati 1/3 umaka u pastu i dobro promiješati.
Servirati pastu i na vrh dodati još ekstra umaka. Posuti sa parmezanom i svježe mljevenim paprom.
In Portal
Objavljeno: 28.03.2023