KOLAČ OD JABUKA I ORAHA koji nećete moći prestati jesti

Sve su nas kao djecu roditelji tjerali da jedemo puno voća. Upravo zato jer je zdravo i puno vitamina neophodnih za zdravlje djece. Jedna od prvih namirnica koje djeca probaju kad je u pitanju voće je jabuka

Kolač od jabuka i oraha.

 

Ono što sigurno niste znali o voću koje svi imamo u kući i rado jedemo, je činjenica da pripada rodu ruža. Stručnjaci su je uvrstili u rod ruže zbog sličnosti njihovih cvjetova.

Ova voće je porijeklom iz središnje Azije, a u nekim zemljama kao što su Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan, još se može naći preteća svih ostalih sorti jabuka, a zove se Malus sieversii.  Za njihov dolazak u Europu zaslužni su stari Rimljani.

Danas u cijelom svijetu postoji oko 8000 sorti jabuka.

Dokazano je da je konzumacija jabuke dobra za prevenciju raka i kardiovaskularnih bolesti.

Sastojci za nadjev od jabuka:

  • 1 kg jabuka
  • pola limuna
  • 2 velike žlice ruma
  • 100 g šećera
  • žličica cimeta u prahu

Sastojci za nadjev od oraha:

  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 dl mlijeka

Sastojci za prhko tijesto:

  • 450 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 180 g maslaca
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Nadjev od jabuka: Jabuke izribati i iscijediti sok iz njih, staviti u ugrijanu tavu zajedno sa sokom od limuna, šećerom, cimetom i rumom. Sve zajedno miješati 2-3 minute, maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.

Nadjev od oraha: U mljevene orahe dodati šećer i skuhano mlijeko, te sve zajedno izmiješati.

Prhko tijesto: U zdjelu dodamo brašno, prstohvat soli, šećer, vanili šećer, dva jaja, kiselo vrhnje i maslac. Sve dobro dobro izmiješamo. Tijesto podijelimo na tri jednaka dijela te stavimo u hladnjak na pola sata. Nakon toga izvadimo jedan dio tijesta.

Sva tri dijela tijesta razviti u tepsiji koju ste prethodno posuli brašnom.

Slažemo tijesto - nadjev od oraha - tijesto - nadjev od jabuka - tijesto. Svaki put se na tijestu vilicom moraju probušiti rupice.

Kolač peći 35 minuta na 175 stupnjeva. Pokriti kolač na 10-15 minuta da se ohladi. Nakon toga izrezati na jednake komade i sve posuti šećerom u prahu.

Dobar tek!

 

In Portal

 

Povezane vijesti