KOLAČ OD JABUKA I ORAHA koji nećete moći prestati jesti
Sve su nas kao djecu roditelji tjerali da jedemo puno voća. Upravo zato jer je zdravo i puno vitamina neophodnih za zdravlje djece. Jedna od prvih namirnica koje djeca probaju kad je u pitanju voće je jabuka
Ono što sigurno niste znali o voću koje svi imamo u kući i rado jedemo, je činjenica da pripada rodu ruža. Stručnjaci su je uvrstili u rod ruže zbog sličnosti njihovih cvjetova.
Ova voće je porijeklom iz središnje Azije, a u nekim zemljama kao što su Kazahstan, Tadžikistan i Kirgistan, još se može naći preteća svih ostalih sorti jabuka, a zove se Malus sieversii. Za njihov dolazak u Europu zaslužni su stari Rimljani.
Danas u cijelom svijetu postoji oko 8000 sorti jabuka.
Dokazano je da je konzumacija jabuke dobra za prevenciju raka i kardiovaskularnih bolesti.
Sastojci za nadjev od jabuka:
- 1 kg jabuka
- pola limuna
- 2 velike žlice ruma
- 100 g šećera
- žličica cimeta u prahu
Sastojci za nadjev od oraha:
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 dl mlijeka
Sastojci za prhko tijesto:
- 450 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- prašak za pecivo
- 2 jaja
- 100 g kiselog vrhnja
- 180 g maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Nadjev od jabuka: Jabuke izribati i iscijediti sok iz njih, staviti u ugrijanu tavu zajedno sa sokom od limuna, šećerom, cimetom i rumom. Sve zajedno miješati 2-3 minute, maknuti s vatre i ostaviti da se ohladi.
Nadjev od oraha: U mljevene orahe dodati šećer i skuhano mlijeko, te sve zajedno izmiješati.
Prhko tijesto: U zdjelu dodamo brašno, prstohvat soli, šećer, vanili šećer, dva jaja, kiselo vrhnje i maslac. Sve dobro dobro izmiješamo. Tijesto podijelimo na tri jednaka dijela te stavimo u hladnjak na pola sata. Nakon toga izvadimo jedan dio tijesta.
Sva tri dijela tijesta razviti u tepsiji koju ste prethodno posuli brašnom.
Slažemo tijesto - nadjev od oraha - tijesto - nadjev od jabuka - tijesto. Svaki put se na tijestu vilicom moraju probušiti rupice.
Kolač peći 35 minuta na 175 stupnjeva. Pokriti kolač na 10-15 minuta da se ohladi. Nakon toga izrezati na jednake komade i sve posuti šećerom u prahu.
Dobar tek!
In Portal
Objavljeno: 30.06.2023