Poslastica koju svi volimo - SAMOBORSKE KREMŠNITE

Kremšnita je poznata poslastica koja porijeklo vjerojatno vuče iz Austro-ugarskog carstva, ali neki izvori upućuju i na francuske korijene budući da je u poljskoj ovaj desert poznat pod nazivom napoleonka

Kremšnite.

 

Sastojci za kremu:
6 jaja
1 vanilin šećer
10 žlica šećera
6 žlica brašna
1 litra mlijeka
2 žlice gustina
1 šlag vrećica ili 2 dcl slatkog vrhnja

 

Sastojci za kremu za visoke kremšnite:
6 jaja
20 žlica šećera
2 vanilin šećera
1 kutija (40 dag) gustina
6 žlica brašna
5 dcl vode
2 litre mlijeka

 

Priprema:
Miješati jaja, šećer i vanilin šećer, dodati brašno i ukuhati u mlijeku.
Zatim miješati na laganoj vatri bar 10-15 minuta da smjesa postane gusta.
Kada se smjesa malo ohladi, dodati izrađeni šlag i lagano umiješati.
Kremu staviti na list za kremšnite, prekriti s drugim listom narezanim na kockice i posuti sa šećerom u prahu.

 

Priprema za visoke kremšnite:

Miješati 6 žumanjaka s 10 žlica šećera i dodati gustin pomiješan s vodom i brašnom pa ukuhati u mlijeku.
Izraditi čvrsti snijeg od 6 bjelanjaka i 10 žlica šećera, te lagano umiješati u malo ohlađenu kremu. Kremu staviti u dublji pleh između dva lista, a gornji treba biti narezan na kocke.

 

In Portal