KROŠTULE su zarazna, tradicionalna dalmatinska poslastica
Još za vrijeme mletačke republike spremali su se ‘slatkiši’ zvani crostoli, dok su drugdje bili poznati kao sfrappole, galani, bugie, cenci, donzelle i chiacchiere. Iz Italije su se proširile i u Francusku gdje su ih zvali merveilles ('čuda'), Poljsku (gdje ih nazivaju chruściki), u Grčku...
Sastojci:
- 500 g brašna
- 1 jaje i 2 žumanjka
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 žlica ulja
- pola praška za pecivo
- 1 žličica naribane limunove ili narančine korice
- prstohvat soli
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Jedno cijelo jaje, žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte kiselo vrhnje, ulje, rum ili rakiju, naribanu koricu limuna i sol, na kraju dodajte smjesu jaja i šećera. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i izrežite rebrastim rezačem za tijesto na kvadrate. Svaki kvadrat zatim prerežite po sredini. Jednu stranu tijesta provucite ispod proreza i izvucite je. Oblikovane kroštule prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odmore 15 minuta.
Kroštule pržite u dubokom vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju.
Pečene izvadite na papirnati ubrus kako bi ocijedili višak ulja pa pospite šećerom u prahu.
In Portal
Objavljeno: 18.05.2023