FRITULE su božićni slatkiš za svaki dan

Fritule su tradicionalna hrvatska poslastica koja se priprema najčešće za Božić. Slične su im talijanske zeppole, venecijanske frìtole i nizozemski oliebollen. Možemo ih aromatizirati rumom, koricom citrusa, dodati im grožđice, posuti šećerom u prahu ili preliti čokoladom…

Fritule.

 

Sastojci:

  • pola kg glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica ruma
  • 1 vrećica kvasca
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 do 300 ml mlakog mlijeka
  • ulje

Priprema:

U malo mlakog mlijeka stavite kvasac, malo šećera i malo brašna, sve promiješajte i pustite da se digne. U drugu, veliku posudu stavite jaja, ulje, rum, ostatak šećera te vanilin šećer. Dodajte dignuti kvasac i na kraju umiješajte brašno.

S mlakim mlijekom zamijesite srednje tvrdo tijesto. Pustite da se tijesto diže jer treba udvostručiti obujam.

Kad se tijesto digne, pomoću dvije žličice pravite male fritulice. Mali trik - žličice uronite u vruće ulje da smjesa lakše klizne s njih.

Fritule pecite do zlatno-žute boje, izvadite ih na papirnati ubrus koji će upiti višak ulja i pospite ih šećerom u prahu.

Nema veze što nije Božić, zar ne?

 

In Portal

 

Povezane vijesti