KIFLICE S KOKOSOM - ako ste ljubitelj koksa, ovo morate probati

Kokos je drvenasta biljka iz roda palmovki, zapravo je plod kokosa ono što zovemo kokos, a raste na kokosovoj palmi. Za ovo ukusno voće smatra se da potječe iz jugoistočne Azije

Kiflice s kokosom.

 

Konzumiranje kokosa je dobro iz više razloga. Upravo zbog masti koje sadrži, ova namirnica ima puno ljekovitih svojstava ali i dobre nutritivne vrijednosti. Može se upotrijebiti  na više načina, kao ulje, voda ili mlijeko, a i na žlicu kao suhu tvar.

Primjerice, uzimanje ulja od kokosa poboljšava apsorpciju hranjivih tvari i poboljšava probavu. Isto tako proizvodi trenutni iskoristivi izvor energije u čovjekovom organizmu, te pojačava metabolizam. Kokosovo ulje dobro je i za stabiliziranje tjelesne težine i kontrolira osjećaj gladi.

Donosimo vam recept koji će vam se sigurno svidjeti.

Sastojci za tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 350 g oštrog brašna
  • 125 ml toplog kokosovog mlijeka (može i obično mlijeko)
  • 10 g suhog ili 30 g svježeg kvasca
  • 100 g šećera
  • 175 ml jogurta
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 korica limuna
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja

Za sirup:

  • 150 g šećera
  • 200 ml vode

Još treba dodati:

  • kokosovo brašno
  • 150 g maslaca
  • džem

Priprema:

U toplo mlijeko stavite kvasac te stavite žličicu šećera i dobro promiješate pa kvasac ostavite da se diže.

U tepsiju je potrebno dodati obje vrste brašna, te napraviti udubljenje u sredini zdjele. U drugu zdjelu staviti jogurt, jaja, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu, to sve dobro izmiješati. Udubljenje napuniti uljem i dobivenom smjesom, te dodati kvasac koji ste ostavili da se digne.

Mikserom umutiti tijesto, oblikovati tijesto u loptu, te premazati tepsiju s uljem, raširiti tijesto po cijeloj dužini tepsije, pokriti folijom i ostaviti preko noći u frižideru.

Ujutro iz frižidera izvaditi tijesto i ostaviti ga na sobnoj temperaturi da se još jednom podigne. Kada naraste, tijesto podijeliti na pola i svaku polovicu podijeliti na jednake dijelove (koliko kiflica, toliko dijelova), umutiti ulje sa žumanjkom i brašnom.

Tijesto zgnječiti kako bi se stanjilo, sve dijelove tijesta premazati otopljenim maslacem, staviti jednu, a onda nakon što se ona ohladi, drugu polovicu tijesta u frižider.

Dok se druga polovica tijesta hladi u frižideru, vi od prvog dijela pripremite kiflice. Izvaljati što veći krug možete, premazati s malo maslaca i izrezati na trokute. Na svaki kut tijesta staviti malo džema i zavaljati u kiflicu. Sve staviti u tepsiju i peći pa ponoviti postupak i s drugom polovicom tijesta. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva i kiflice peći dok ne porumene, otprilike 20 minuta.

Dok se kiflice peku, napraviti sirup. U lonac staviti vodu i šećer, pustiti da provrije, kuhati na srednje jakoj vatri 5-6 minuta.

Kada su kiflice gotove, umočiti ih u pripremljeni sirup i uvaljati ih u kokosovo brašno.

Dobar tek!

 

In Portal