Sredinu tjedna obogatite VARAŽDINSKIM KLIPIĆIMA

Isprobajte ovaj tradicionalni recept na kojem se baziraju mnogi klipići koje kupujete u pekarnama. Njegova tajna su uobičajeni sastojci koji su samo malo drukčije izbalansirani

Varaždinski klipići.

 

Sastojci za 25 klipića:

  • 1 kg brašna glatkog
  • 6 dcl mlijeka
  • 2,5 dcl ulja
  • 1 svježi kvasac
  • 2,5 dkg šećera
  • 2,5 dkg kima
  • 2 dkg šećera
  • 1 jaje

 

Priprema:

Izmrvljeni kvasac stavite da se diže sa žlicom šećera i malo mlakog mlijeka otprilike 15 minuta.

Prosijte brašno te mu dodajte soli, ulje, dignuti kvasac i mlijeko.

Sve zajedno zamijesite mikserom sa spiralnim nastavcima. Miksati prvo 2-3 minute na slaboj brzini, a zatim saviti na najjače i miksati 5-7 minuta dok se sve ne sjedini.

Tijesto ostavimo u zdjeli, prekrijemo ga krpom i ostavimo da se diže.

Kada se tijesto diglo, prebacimo ga na pobrašnjenu radnu površinu i zamijesimo ga rukama još par minuta, a zatim ga podijelimo na 25 kuglica i ostavimo da se diže još nekoliko minuta.

Svaku kuglicu razvaljamo na dužinu od otprilike 25 cm, a zatim tijesto zamatamo od dolje prema gore i pri tome ga rastežemo u dužinu da dobijemo duge tanke klipiće.

Slažemo ih tako u namašten pleh s razmakom od 2 cm i ostavimo ih opet nekoliko minuta da se dižu nakon čega ih premažemo jajetom, pospemo sezamom ili kimom i stavimo peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pečemo ih na 220 C oko 10-15 minuta.

Gotove klipiće odmah nakon pečenja pokrijte mokrom krpom i ostavite oko 3-4 minute, na ovaj čete ih način zadržati mekanima.

 

In Portal