Tradicionalno i legendarno - ZLEVANKA

Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo, a karakteristična je i za sve krajeve sjevernog hrvatskog podneblja

Zlevanka

 

Sastojci:

  • 4 cijela (srednje velika) jaja
  • 3 dl šećera
  • 3 dl suncokretovog ulja
  • 4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice
  • 4 dl oštrog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 2 vanilin šećera
  • 1,5 prašak za pecivo
  • pekmez/kiselo vrhnje

 

Postupak:

Pomiješajte sve sastojke i izlijte u protvan za pečenje. Žlicom dodajte pekmez i/ili vrhnje (nemojte štedjeti!) Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu, a provjerite je li pečena tako da ju čačkalicom ili vilicom probodete na par mjesta. Ako ne ostaje trag, zlevanka je pečena.  

 

In Portal

 

Povezane vijesti