Tradicionalno i legendarno - ZLEVANKA
Zlevanka je tradicionalno Međimursko jelo, a karakteristična je i za sve krajeve sjevernog hrvatskog podneblja
Sastojci:
- 4 cijela (srednje velika) jaja
- 3 dl šećera
- 3 dl suncokretovog ulja
- 4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice
- 4 dl oštrog brašna
- 4 dl mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 1,5 prašak za pecivo
- pekmez/kiselo vrhnje
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i izlijte u protvan za pečenje. Žlicom dodajte pekmez i/ili vrhnje (nemojte štedjeti!) Pecite na 180 °C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu, a provjerite je li pečena tako da ju čačkalicom ili vilicom probodete na par mjesta. Ako ne ostaje trag, zlevanka je pečena.
In Portal
Objavljeno: 27.02.2023