KEKSI S BADEMIMA - lagan i ukusan recept za zasladiti svakodnevnicu

Bademi su vrsta orašastih plodova koji potječu od drvenaste biljke, iz roda ružovki, imaju jestivu jezgrom ploda. Ovi orašasti plodvi su zdravi iz puno razloga. Puni su antioksidansa koji čiste naše tijelo od štetnih tvari. Obiluju vitaminom E koji je uvelike važan za njegu kože

Keksi s bademima.

 

Još jedan u nizu pozitivnih razloga zašto biste trebali jesti bademe, je ta da bademi štite čovjekovo srce. Pomažu pri snižavanju krvnog tlaka kao i šećera u krvi.

Donosimo vam recept koji morate probati ako volite slatko, a brinete o svom zdravlju.

Sastojci za tijesto:

100 g maslaca

50 g šećera

1 jaje

Par kapi ekstrakta od badema

100 g mljevenih badema

150 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

Sastojci za nadjev:

50 g maslaca sobne temperature

30 g šećera

1 jaje

nekoliko kapi ekstrakta od badema

80 g mljevenih badema

Dodatno:

70 g krupno mljevenih badema

šećer u prahu

Priprema:

Prvo se mora napraviti nadjev. Njega se napravi tako da umutite maslac sa šećerom, dodate jaje i ekstrakt od badema, te mljevene bademe. Sve sastojke zajedno sjediniti. Na dobivenu smjesu staviti prozirnu foliju, nakon toga staviti u zamrzivač da se stegne.

Dok je smjesa u zamrzivaču potrebno je napraviti tijesto. Umutiti maslac sa šećerom, dodati jaje, te ekstrakt od badema. Zatim svemu dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i mljevene bademe. U tijesto se može dodati 50 grama čokoladnih kapljica. Od tijesta formirati kuglice, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na pola sata.

Smjesu za nadjev izvaditi iz zamrzivača i podijeliti na jednake dijelove. Oblikovati kuglice, zatim ih staviti na pladanj i pokriti prozirnom folijom, staviti u zamrzivač da se kuglice stvrdnu.

Kuglice tijesta izvadite iz hladnjaka. Svaku kuglicu tijesta treba spljoštiti dlanom, pa unutar nje staviti smrznutu kuglicu nadjeva.

Tijesto omotati oko nadjeva, te ga s dlanovima oblikovati u kuglice. Najbolje bi bilo vaditi dvije po dvije kuglice nadjeva kako ne bi omekšale na sobnoj temperaturi.

Kuglice uvaljati u krupno mljevene bademe, složiti ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Prije pečenja svaku kuglicu spljoštiti na jedan cm. Peći na 180 stupnjeva 25 minuta.

Na kraju sve posuti šećerom u prahu.

Dobar tek!

 

In Portal

 

Povezane vijesti