Lagano i fino - DIVKA S KRUHOM ILI ŽGANCIMA
Divka je alternativa za kavu, ne sadrži kofein, a napravljena je od mljevene mješavine prženog ječma i prženog korijena cikorije. Kremastog je i bogatog okusa, prirodna, ne sadrži kemikalije ili konzervanse. Zbog nedostatka kofeina, možete je piti i uvečer pred spavanje te se dobro naspavati i odmoriti
U odnosu na prije, može se primijetiti da su nova pakiranja Divke sitnije mljevena pa se bolje otapaju u vodi tako da jedva osjetimo mrvice, koje su u djetinjstvu bile puno veće. Ujedno, aroma i okus su poboljšani. Zbog obilja antioksidanata, ovaj napitak ima i mnogobrojne zdravstvene prednosti pa tako nezaslađen poboljšava zdravlje usne šupljine jer sprečava nastanak karijesa.
Ječam u Divki sadrži gluten pa Divku ne bi smjele koristiti osobe koje su alergične na gluten. U ječmu ga ima u količini od oko 5-8 posto, što je vrlo malo glutena u jednoj šalici pripremljene Divke. Zbog toga Divku mogu konzumirati osobe koje nemaju celijakiju i nisu alergične na gluten, već su na bezglutenskoj prehrani iz nekih osobnih razloga.
Prilikom pripreme Divke, može se eksperimentirati povećavajući ili smanjujući omjer vode i Divke, a kasnije i mlijeka te šećera.
Sastojci:
- 4 dl vode
- 2 žlice kavovine Divka
- Po želji:
- 2 čajne žličice šećera
- 2 dl mlijeka
Za našu Divku s kruhom ili žgancima, treba u 4 dcl vode staviti 2 žlice (oko 20 g) kavovine Divka, zagrijati do vrenja i ostaviti da se kavovina slegne. U tanjur ili zdjelicu se nalije polovina kuhanog napitka, doda mlijeko i zasladi šećerom po želji.
Priprema Divke za dvije šalice
U slučaju da je želite samo popiti u šalici, onda možete staviti u lončić 2 pune čajne žlice Divke ili dvije ravne žlice, dodati 2 dcl vode i šećer ako volite slatko, staviti na štednjak i kada se krene dizati maknite s vatre. Pustite da kratko odstoji kako bi se malo slegla. Ulijte u šalice te u svaku šalicu dodajte malo mlijeka.
Sastojci:
- 2 dl vode
- 2 vrhom pune čajne žlice Divke
- Po želji:
- 2 čajne žličice šećera
- 1 dl mlijeka
In Portal
Objavljeno: 14.04.2023