Zašto si početak tjedna ne uljepšate BUČNICOM?

Tražite li bundevu za bučnicu, birajte običnu uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve je gotovo bijele boje i na tržnicama ga vrlo često možete kupiti već naribano i olakšati si posao

Bučnica.

 

Sastojci za tijesto:

  • 500 g namjenskog brašna za tanka tijesta (ili glatkog)
  • prstohvat soli
  • 5 žlica ulja
  • 300 ml mlake vode
  • 1 mala žlica octa  
  • malo ulja za premazivanje tijesta

 

Sastojci za nadjev:

  • 500 g buče
  • 500 g svježeg sira
  • 250 ml punomasnog kiselog vrhnja (ili milerama)
  • 2 jaja
  • sol
  • maslac za premazivanje

 

Priprema:

Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti. U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti. Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto.

Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi. Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati.

Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvucite tanko tijesto preko ruba stola. Po tijestu rasporedite nadjev, deblje krajeve tijesta uklonite, pa uz pomoć stolnjaka prebacite tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini.

Nastavite motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače. Tako zamotane savijače tanjurićem 'režite' na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slažite jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje.

Na svaki komadić bučnice stavite tanki listić maslaca. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180 °C. Po želji, pečenu bučnicu možete zaliti vrhnjem.

 

In Portal