VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Flow, ta čarobna zanesenost

Ako ste se ikada prepustili nekoj aktivnosti toliko da ste potpuno izgubili pojam o vremenu i komunikaciji sa svijetom oko vas, najvjerojatnije ste doživjeli mentalno stanje 'flow' - čarobna zanesenost

 

Ispitujući ljude različitih profesija i različitih kultura, Mihaly Csikszentmihalyi, psiholog mađarskog porijekla (rođen u Rijeci, živi i radi u SAD-u), u svojim je istraživanjima otkrio da su ljudi najsretniji kad su potpuno koncentrirani na neku aktivnost, dok su u nju, kako običavamo reći, 'posve uronjeni'. 

Ako ste se ikada prepustili nekoj aktivnosti toliko da ste potpuno izgubili pojam o vremenu i komunikaciji sa svijetom oko vas, pri tome osjećajući potpunu radost, najvjerojatnije ste doživjeli mentalno stanje koje je Csikszentmihalyi nazvao 'flow' - čarobna zanesenost. Riječ je o potpunoj, intenzivnoj, očaravajućoj fokusiranosti pojedinca na ono što radi, gubeći pri tome pojam o vremenu i imajući osjećaj potpune kontrole nad onim što radi.

Sa svojim kolegama Csikszentmihalyi je proveo preko 8000 intervjua koji su obuhvatili ljude različitih profila, od dominikanskih svećenika, preko šahista, planinara, tenisača, plesača, himalajskih planinara, do Navaho pastira. Došao je do zaključka da je flow univerzalno iskustvo, stanje koje nastupa upravo zahvaljujući posebnim uvjetima u kojima se gubi vladavina ega. Nužan preduvjet za to je da se pred nama nalazi izazov koji provocira naše vještine i sposobnosti, pri čemu su naše vještine i mogućnosti u skladu s tim izazovom. U suprotnom, u slučaju prevelikog izazova, osjećat ćemo tjeskobu zbog nemogućnosti izvršavanja zadatka, a ukoliko je izazov premalen, osjećat ćemo dosadu i nećemo dostići osjećaj preplavljenosti. Tajna flowa leži upravo u skladu između težine izazova i naših mogućnosti. 

Ovakvo stanje unutarnjeg zadovoljstva pomaže nam da ostanemo motivirani za bavljenje različitim aktivnostima upravo zbog iznimno snažnog osjećaja vlastite ostvarenosti i ispunjenosti.

Želite li pomoći sebi i drugima u postizanju stanja flowa:

- radite posao koji volite ili zavolite posao koji radite,

- napravite plan aktivnosti za svaki dan i postavite jasne ciljeve,

- pronađite smisao u onome što radite,

- omogućite zadatke koji su izazovni i u skladu s vašim mogućnostima,

- uklonite sve mentalne i fizičke distraktore (skretače pozornosti),

- vježbajte koncentraciju i fokusiranje.

Doživljavanje ovakvih stanja unutar organizacije motivirat će zaposlenike da rade više, duže i ustrajnije i - ono najvažnije - da zaista vole ono što rade. Takvo stanje neće doživjeti u nekim drugim užicima, već naprotiv, baš u napornim, teškim situacijama koje zahtijevaju punu zauzetost i napor. Osjećaj zadovoljstva i sreće dolazi nakon (a ne za vrijeme) obavljene aktivnosti zajedno s osjećajem zahvalnosti što smo sebi pružili osjećaj potpune ispunjenosti. 

Zato pronađite aktivnosti koje vas ispunjavaju, koje vas u potpunosti obuzimaju, koje vas čine sretnima i podsjećaju koliko je zapravo život lijep. I tada, unatoč svim problemima, nepravdama, ugrozama raznih vrsta, negativnim iskustvima koje život nosi, kad pogledamo unatrag, shvatit ćemo da je u našim životima ipak puno više onoga na čemu možemo biti zahvalni.

Radite ono što volite i prepustite se jedinstvenom osjećaju flowa.

I ne zaboravite ni ovaj puta pjesmu dobrih starih Monty Pythonovaca: 'Always look on the bright side of life…'

 

Autor: Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti