VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Otvorimo vrata optimizmu

Kad je jedna faza koronakrize pomalo iza nas, vrijeme je da ponovo, punim plućima, udahnemo životnu radost, da nas razveseli i iznenadni pljusak, da se nastavimo smijati tamo gdje smo sa smijehom stali

 

Psiholozi rijetko razmišljaju o tome što ljude čini sretnima. Umjesto toga usmjereni su na ono što ih čini tužnima ili zabrinutima. Zato je u psihologijskim časopisima objavljeno 45.000 članaka o depresiji, a samo 400 o radosti, kaže 1998. godine dr. sc., psiholog Martin Seligman. Današnje brojke kažu da se 71.000 članaka bavi depresijom, naspram njih 850 o radosti.

Seligmanove knjige o pozitivnoj psihologiji, naučenoj bespomoćnosti, depresiji, optimizmu i pesimizmu zaokupljaju čitatelje diljem svijeta. Osnivač je on pokreta pozitivne psihologije koji je cijeli život posvetio istraživanjima pozitivnih iskustava i ljudskih osobina koje bi svijet trebale činiti sretnim mjestom.

I zato sada, kad je jedna faza koronakrize pomalo iza nas, vrijeme je da ponovo, punim plućima, udahnemo životnu radost, da nas razveseli i iznenadni pljusak, da se nastavimo smijati tamo gdje smo sa smijehom, još negdje sredinom ožujka, stali… baš onih dana kada se trebao slaviti Međunarodni dan sreće, kojeg su Ujedinjeni narodi 2012. odredili za 20. ožujka. Da je prostote u nama, sada bismo rekli: "….š sreću tak'u!"

- Moramo imati hrabrosti izdržati pesimizam u trenucima kad nam je potreban takav uvid u stvarnost. Moramo znati koristiti izoštren osjećaj za stvarnost koji nam daje pesimizam onda kad nam to treba, ali ne smijemo dopustiti da nas pesimizam zadrži u svojoj mračnoj sjeni - Seligmanove su riječi s kraja njegove knjige 'Naučeni optimizam'.

Stoga pesimizmu i osjećaju bespomoćnosti pomalo okrećimo leđa i puštajmo da se optimizam ponovo vraća u naše živote. Jer, studije pokazuju da optimisti postižu puno bolji uspjeh u školi, sportu i na poslu, zdravlje im je značajnije bolje od onih - drugih. Puno rjeđe padaju u depresiju, dobro podnose starenje i puno manje pate od uobičajenih tjelesnih tegoba sredovječnosti, a i žive duže - što uopće nije zanemarivo. Već više puta spominjani i u ovim vremenima toliko poželjni psihološki imunitet - jača im je strana.

Pesimisti i optimisti nikako se ne mogu složiti oko nesretne flaše piva vodeći vječnu svađu je li ona do pola prazna ili do pola puna.

I dok se oni svađaju, nudim vam

Recept za sreću

2 pune šalice strpljenja
1 srce puno ljubavi
2 pune šake velikodušnosti
malo osmijeha
1 glava puna razumijevanja

Obilato poprskati optimizmom i s puno pozitivne energije dobro promiješati.
Rasporediti ravnomjerno po svom životu i poslužiti onima s kojima ste okruženi.

Uz pjesmu dobrih starih Monty Pythonovaca 'Always look on the bright side of life', uživajte u svakom trenutku.

 

Autor: Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti