KESTEN PIRE - desert bez kojeg jesen ne može proći

Kesten je jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo. Kestenovo drvo raste u južnoj Europi i Sredozemlju. U Europu stigao je preko Grčke. Najstarije drvo kestena nalazi se na sicilijskoj planini Etna, a staro je između 2000 i 4000 godina

Kesten pire.

 

Kesten se može jesti kuhan ili pečen. Ne sadrži gluten pa je pogodan za oboljele od celijakije i one koji su intolerantni na gluten. Ova namirnica obiluje vitaminima B i A, a zanimljivo je da je to jedino orašasto voće koje u sebi sadrži vitamin C, te je uz to bogat fosfornom kiselinom i sadrži minerale fosfor i kalij.

Sastojci:

  • - 1 kg kestena
  • - 2 vanilin šećera
  • - 3 žlice smeđeg šećera
  • - 200 ml slatkog vrhnja
  • - rum

Priprema:

Kestene oprati i staviti u hladnu vodu, kuhati pola sata. Kada se skuhaju, ostaviti ih u vrućoj vodi kako bi se lakše čistili. Izvaditi kestene i zarezati ih po sredini i izdubiti žlicom.

U posudi pomiješati dobivenu smjesu od kestena, šećer, slatko vrhnje, vanilin šećer i rum te sve sjediniti štapnim mikserom. Kada se desert ohladi, ukrasiti ga šlagom i tako poslužiti.

 

In Portal