TJESTENINA S VRGANJIMA Zdravo i zasitno jelo oko kojeg se vrijedi potruditi

Ovaj recept kombinira bogat okus vrganja s kremastim umakom od vrhnja, stvarajući ukusno jelo koje će zadovoljiti vaše nepce.  Inače, vrganji su siromašni mastima, a istovremeno imaju vrlo visok udio proteina. U gastronomiji je teško naći biljnu hranu koja se može priremiti na toliko načina, a da ujedno ima ogromnu hranjivu vrijednost kao što to imaju vrganji 

 

Energetska vrijednost vrganja je mala, svega 25 kcal na 100 g namirnice. Stoga, trk u šumu, sezona je u punom jeku. 

Sastojci:

  • 250 g tjestenine (tagliatelle, fusilli ili po izboru)
  • 200 g svježih vrganja (možete koristiti i suhe vrganje, samo ih prije upotrebe namočite u vodi)
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/2 šalice pileće ili povrtne juhe
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Svježe nasjeckani peršin
  • Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • Parmezan ili drugi tvrdi sir za posipanje (opcionalno)

 

Upute:

Ako koristite suhe vrganje, namočite ih u toplu vodu prema uputama na pakiranju. Koristite li pak one svježe, očistite ih nježno četkicom ili krpom kako biste uklonili eventualnu zemlju s površine. Narežite ih na tanke ploške.

U velikoj posudi prokuhajte vodu za tjesteninu. Dodajte sol u vodu. Tjesteninu kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite i sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala.

U velikoj tavi, zagrijte maslinovo ulje i maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Dinstajte ih dok ne postanu mekani i staklasti.

Dodajte narezane vrganje u tavu. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju i puste tekućinu.

Smanjite vatru na srednje nisku. Dodajte vrhnje za kuhanje i pileću ili povrtnu juhu. Lagano promiješajte i kuhajte još nekoliko minuta kako bi se svi okusi povezali. Po potrebi dodajte malo ocijeđene vode od kuhanja tjestenine kako biste razrijedili umak.

Vratite ocijeđenu tjesteninu u tavu sa umakom. Promiješajte kako bi se tjestenina obložila umakom. Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite tjesteninu s vrganjima i kremastim umakom u dubokim tanjurima. Posipajte svježe nasjeckanim peršinom i, po želji, naribanim parmezanom ili drugim tvrdim sirom.

 

In-portal