Snaga za nastavak tjedna - PILEĆA JETRICA S LUKOM NA NAGLO

Pileća jetrica je odličan izbor u ovo vrijeme kad je zahladilo. Izrazite je nutritivne gustoće što znači da u relativno malo kalorija sadrži veliku količinu makronutrijenata, prvenstveno proteina i mikronutrijenata - vitamina, minerala i elemenata u tragovima

Pileća jetrica.

 

Odličan su izvor visokokvalitetnog proteina (bjelančevina), a ovaj protein je kompletan što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje naše tijelo treba za izgradnju i oporavak od aktivnosti. Također, odličan je izvor skupine B-vitamina, koja je važna za proizvodnju energije te za normalno funkcioniranje svake stanice i sinteze DNA (deoksiribonukleinske kiseline), a izuzetno je bitna za sportaše i posebno za osobe izložene bilo kakvom psihičkom ili fizičkom stresu. Ujedno, odličan je izvor željeza, kao i selena, esencijalnog minerala sa svojstvima antioksidansa ključnog za optimalnu funkciju štitnjače, normalne funkcije imunološkog sustava, održavanje normalne kose, održavanje normalnih noktiju, normalne spermatogeneze te zaštite stanica od oksidativnog stresa.

Naposljetku, jedan je od rijetkih životinjskih izvora vitamina C i sadrži velike količine vitamina A (retinola), koji je izuzetno važan za normalno funkcioniranje našeg vida i imunološkog sustava.

Stoga donosimo recept za pileća jetrica s lukom, na naglo, budući da se brzo pripremaju, a mogu se koristiti kao glavno jelo ili predjelo.

Sastojci:

- 500 g pilećih jetrica

- 2 žlice ulja, masti ili maslaca

- 1 crveni luk, nasjeckan

- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

- sol

- papar

- svježe nasjeckani peršin (za posipanje, po želji)

Priprema:

Pileća jetra trebaju se oprati i osušiti.

Zagrijte ulje, mast ili maslac u tavici te dodajte nasjeckani luk i češnjak, koje dinstajte nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnu boju i postanu meki.

Dodajte pileća jetrica u tavu te ih pržite na srednje jakoj vatri otprilike 3 minute sa svake strane dok ne postanu smeđe i lagano hrskave.

Naposljetku sve začinite sa solju i paprom i po želji dodajte svježe nasjeckani peršin.

Poslužiti se može samo, ali i uz pire krumpir, palentu, a također i uz sezonsku salatu.

 

In Portal