ZAGORSKI ŠTRUKLI, specijalitet s popisa nematerijalne kulturne baštine Hrvatske

Zagorski štrukli popularno su tradicionalno hrvatsko jelo koje se sastoji od tijesta i raznih vrsta nadjeva, a mogu se kuhati ili peći. Zagorski štrukli su 2007. godine uvršteni na popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske

Zagorski štrukli.

 

Sastojci za tijesto:

400 g brašna

1 jaje

1 žlica ulja

sol

Sastojci za nadjev: 

1,2 kg svježeg kravljeg sira

4 jaja

100 g maslaca

sol

1 l kiselog vrhnja

Priprema:

Izmiješajte čvrsto tijesto od brašna, jednog jajeta, ulja i malo slane vode. Miješajte tako dugo dok se ne pojave mjehurići, a onda oblikujte tijesto u loptu pa malo razvaljajte te premažite uljem da se ne zasuši i pokrijte. Ostavite ga da odstoji 20 minuta.

Nadjev pripremite tako što ćete sir izmiješati s četiri jaja, rastopljenim maslacem i malo soli. Sjesu miješajte tako dugo dok ne postane glatka.

Odstajalo tijesto stavite na stol posipan brašnom, razvucite ga što tanje i namažite nadjevom, poprskajte maslacem i savijte. Rubom tanjura režite štrukle i kuhajte ih u slanoj vodi. Stavite ih u namazani pleh, pospite ostatkom maslaca i prelijte vrhnjem.

Pecite u pećnici 30 minuta na 180°C do zlatnosmeđe boje.

 

In Portal