ZAGORSKI ŠTRUKLI, specijalitet s popisa nematerijalne kulturne baštine Hrvatske
Zagorski štrukli popularno su tradicionalno hrvatsko jelo koje se sastoji od tijesta i raznih vrsta nadjeva, a mogu se kuhati ili peći. Zagorski štrukli su 2007. godine uvršteni na popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske
Sastojci za tijesto:
400 g brašna
1 jaje
1 žlica ulja
sol
Sastojci za nadjev:
1,2 kg svježeg kravljeg sira
4 jaja
100 g maslaca
sol
1 l kiselog vrhnja
Priprema:
Izmiješajte čvrsto tijesto od brašna, jednog jajeta, ulja i malo slane vode. Miješajte tako dugo dok se ne pojave mjehurići, a onda oblikujte tijesto u loptu pa malo razvaljajte te premažite uljem da se ne zasuši i pokrijte. Ostavite ga da odstoji 20 minuta.
Nadjev pripremite tako što ćete sir izmiješati s četiri jaja, rastopljenim maslacem i malo soli. Sjesu miješajte tako dugo dok ne postane glatka.
Odstajalo tijesto stavite na stol posipan brašnom, razvucite ga što tanje i namažite nadjevom, poprskajte maslacem i savijte. Rubom tanjura režite štrukle i kuhajte ih u slanoj vodi. Stavite ih u namazani pleh, pospite ostatkom maslaca i prelijte vrhnjem.
Pecite u pećnici 30 minuta na 180°C do zlatnosmeđe boje.
In Portal
Objavljeno: 03.05.2023