Naša priča: Obitelj Burcar

Priča o obitelji Burcar - mami Aniti te kćerkama Nataliji i Renati - dirnut će i najtvrđa srca. Dvije dame s invaliditetom i jedna zdrava koja o njima skrbi žive od 175 kuna mjesečno! Hitno trebaju pomoć dobrih ljudi

 

Apeliramo na sve ljude dobra srca diljem Lijepe naše i u inozemstvu da pomognu obitelji Burcar iz Nove Gradiške, koja se našla u teškoj egzistencijalnoj situaciji.

Humanitarnu akciju, preko Facebooka, pokrenula je 27-godišnja kćerka Natalija Burcar, koja je nezaposlena i nemoćna da se bori sa životnim nedaćama. Obitelj preživljava sa 175 kuna mjesečno!

Majka Anita Kraljić (45) boluje od multiple skleroze i dijabetesa, njezina mlađa kćer Renata Burcar sa stopostotnim se invaliditetom suočava s brojnim izazovima, a na skrb su uglavnom prepuštene starijoj kćerki Nataliji.

"Majci je dijagnosticirana multipla skleroza, uz to ima šećer 28, pri tome nema inzulin nego su joj dali tablete koje joj HZZO ne plaća, a koštaju oko 100 kuna po pakiranju. Također koristi i pelene, koje isto tako moramo kupovati, kao i trakice za šećer koje koštaju 250 kuna. Uređaj je dobila besplatno od svog interniste", pojasnila je Natalija.

Majka je već dugo na bolovanju, oko tri godine, pa od plaće dobije samo oko 175 kuna. Do dijagnoze bila je čistačica u Centru za autizam u Novoj Gradiški, na pola radnog vremena.

Mlađa kćer Renata (23) imala je izljev krvi u mozak još pri samom porodu, oštećena joj je motorika, vidi samo 20 posto te je operirala rupu na srcu, 1995. godine u Zagrebu. Članica je Udruge slijepih Nova Gradiška. Svaki od pregleda - svaka tri mjeseca! - očnom te liječniku za srce, treba platiti po 100 eura. Završila je školu po prilagođenom programu.

"Milanka Opačić joj je ukinula 100-postotnu invalidninu prije otprilike tri godine, nakon čega je automatski stavljena na Zavod za zapošljavanje. Jasno je svima da posao neće nikada dobiti. Pitam se kako je to sve moguće u ovoj zemlji? Zaboga, radi se o djevojci o kojoj se treba brinuti 24 sata. Ona ne može ništa sama, osim otići u Udrugu. Dugo nije mogla hodati, međutim bila sam ustrajna u vježbama ruku i nogu na zagrebačkom Goljaku. Propuzala je sa 17 mjeseci. Iako su joj liječnici predvidjeli da će živjeti samo do 16. godine zbog problema sa srcem, ona je i dalje blagoslov u našem životu", pojašnjava majka Anita.

Natalija je završila srednju trgovačku školu.

"Morala sam tijekom školovanja raditi na kiosku kako bih pomogla mami. Kad su se roditelji razveli, točnije prije dvanaest godina, išla sam na Rab raditi u kuhinji, i to robovski. Koliko sam tek odradila sezonskih poslova kao kuharica, konobarica, čišćenja po plažama, po buticima. Morala sam se boriti na sve strane. I to neprijavljeno! Imali smo uz to pristojan život, jer je i mama radila. Bili smo podstanari i uredno sve plaćali. Mama je i dodatno radila čisteći kuće i u salonima automobila", svjedoči Natalija.

Mama Anita uskoro odlazi na rizičnu operaciju, u veljači ove godine.

"Otac živi u drugoj državi i od njega nemamo nikakvu potporu. I ja sam prijavljena na Zavodu za zapošljavanje. Dok mi ne nađu neki posao, za što su izgledi ravni dobitku na lotu, borim se za golo preživljavanje: skupljam boce, prodajem svoju odjeću, i slične stvari", kaže Natalija.

I dalje strepe od zime jer nemaju za ogrjev, dok im je perilica za rublje nedostižan san. Računi su im u blokadi.

Osim u hrani, odjeći, obući, kozmetici i drugim potrepštinama, obitelji se može pomoći i financijskim uplatama.

Adresa za Western Union: Anita Kraljić, Sičice 115, Vrbje, 35400 Nova Gradiška.

Za brzojavnu uplatnicu ili pakete adresa je: Natalija Burcar, Kožarska 7, 35400 Nova Gradiška.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti