VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Je li vam o psihologiji znano?

U Zagrebu se ovih dana održava 30. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s temom 'Uloga i doprinos psihologije u održivoj zajednici', a ujedno i 70. obljetnica Hrvatskog psihološkog društva

Grčko slovo 'psi', simbol psihologije.

 

Tim povodom evo nekoliko zanimljivosti iz drage mi profesije.

Otac hrvatske književnosti Marko Marulić otac je i naziva 'psihologija'. Naime, u njegovom djelu 'Psihologija o temelju ljudske duše' ('Psichiologia de ratione animae humanae'), koje je nastalo u razdoblju od 1510. do 1517., prvi puta uopće spominje se termin 'psihologija' (što je 60 godina prije njemačkog filozofa Rudolfa Gockela, kojeg se u zapadnoj literaturi navodi kao autora ovoga pojma). Iz tog razloga društveno priznanje, koje Hrvatsko psihološko društvo dodjeljuje 'za osobit doprinos hrvatskoj primijenjenoj psihologiji', nosi naziv 'Marulić - Fiat Psychologia' ('Marulić - neka bude psihologija').

Imala sam čast 2013. godine primiti ovo za psihologe najvrjednije priznanje, pa to, eto sada, nakon deset godina, prvi puta javno spominjem.

Razdoblje primijenjene psihologije u Lijepoj našoj počinje 1931. godine osnivanjem Stanice za savjetovanje pri izboru zvanja u okviru Zavoda za unapređivanje obrta Komore za trgo­vinu, obrt i industriju u Zagrebu, zapošljavanjem liječnika i psihologa i njegujući već od samih početaka interdisciplinarni pristup. Začetak je to profesionalne orijentacije (kasnije u sustavu zapošljavanja), a ujedno i početak sustavnog priređivanja, objavljivanja i uporabe psihologijskih testova u nas, dominantno u svrhu mjerenja intelektualnih sposobnosti.

Nakon općeg političko-socrealističkog napada na teoriju testova i praksu psihologijskih testiranja, nazvanog 'Borba za idejnost i čistoću u nauci', 1948. dolazi do ukidanja Savjetovališta za izbor zvanja, kao i primjene psihologijskih testova u Hrvatskoj uopće, a petero psihologa, zaposlenih u Savjetovalištu, preko noći ostaje bez posla.

1952. godine ponovo se uspostavlja Služba za profesionalnu orijentaciju, a psihologijski se testovi vraćaju u upotrebu.

I kako tada, tako sve do današnjih dana područje se primijenjene psihologije sadržajno i metodološki širilo i širi u smjerovima različitim, 'nastojeći ljudima učiniti život ljepšim', kako je to slikovito i duboko ljudski, ali ništa manje profesionalno, prvoga dana Konferencije hrvatskih psihologa izrekla draga mi kolegica Marija Lebedina Manzoni.

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti