VIŠNJA MAJSEC SOBOTA 'Otključavanje' ranjivosti

Nemojte se sramiti svoje ranjivosti jer ona je znak da ste svoju životnu ulogu odlučili ozbiljno odigrati

Srce lokot, ilustracija.

 

Ovih dana podvojenih emocija, traženja, preslagivanja i lutanja te povratka sebi možda više nego ikad, naišla slučajno (?!) na tekstove američke spisateljice, socijalne radnice i sveučilišne profesorice Brené Brown, koja je napisala šest najprodavanijih knjiga New York Timesa, žene koja govoreći o emocijama podučava sunarodnjake kako biti i kako pokazati da si ranjiv.

Istražujući dugi niz godina ranjivost i posljedični osjećaj stida, kreirala je programe pune empatije prema drugima, ali još više prema samima sebi, kako bi borba s ranjivošću i sramom od pokazivanja vlastitih emocija i osobne 'slabosti', tih prečesto neprihvaćanih vrlina, imala što uspješniji ishod. Zaključci koje nudi nerijetko su izravni i slikoviti: 'Kad nas pokreće perfekcionizam, sram uvijek jaši pušku'.

Međusobna povezanost osnova je ljudskog bivanja. Ono što povezivanje među ljudima počesto koči upravo je apriorni osjećaj potencijalne ranjivosti. Kako bi se te emocije svladale, potrebno ih je priznati i sebi i drugima, osloboditi taj ponekad mučni čin istinskog samootkrivanja, ‘otključavanja’ i samospoznaje.

‘Ono što podvlači crtu pod svaki odnos u životu, jest osjećaj pripadanja samima sebi … poput stajanja samih u divljini, na nepredvidivom mjestu samoće i potrage … na najhrabrijem mjestu na kojem bismo ikada stajali,’ ovome u prilog piše Brené Brown.

I zato, nemojte se sramiti svoje ranjivosti jer ona je znak da ste svoju životnu ulogu odlučili ozbiljno odigrati.

‘Rujanski dani u sebi nose i toplinu ljeta i radost jeseni’, nekoć davno reče američka pjesnikinja Helen Jackson.

Oni odagnjuju tugu, pohranjuju uspomene i bude sjećanja…

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti