VIŠNJA MAJSEC SOBOTA IQ ili UIQ pitanje je sad

Učili nas i ponavljali stalno da kod osoba s invaliditetom ne umjesto, nego uz njih biti treba, a s ovom umjetnom inteligencijom situacija naopaka biva. Vele i da nije dobro mozak ulijeniti, osobito nama starijima, a ova umjetna inteligencija bome i novu lijenost Zemljana naveliko potiče

Umjetna inteligencija, ilustracija.

 

Prije ohoho godina otac prosvjetar učenicima mini robot s tablicom množenja napravio. 'Pomoćni alat' žičica pun, oblika četvrtastog čovječuljka, s očima od ping-pong loptica. Stisneš tipku, rezultat točan, oči zasvijetle pa vježbaj dalje jer kombinacija je puno...

A u zadnje vrijeme na sve strane tekstovi o umjetnoj inteligenciji znatiželju, podozrivost, a pomalo i jezu pobuđuju. O 'protezi za mozak' desetljećima smijuljeći se mnogi govorili, a danas: 'Ups!' Jer ružičasti snovi pomalo i sivu stvarnost najavljuju.

Koraci učinjeni, a uzmak težak. Umjetna inteligencija u prijetećem gardu prema onoj prirodnoj. Duh iz boce pušten i teško ga natrag vratiti. Dobri stari IQ novo bi slovo možda trebao (?!) dobiti. IQ ili UIQ ili 'natrag u garažu', kako nam Gobac nebrojeno puta poručivao.

Učili nas i ponavljali stalno da kod osoba s invaliditetom, ne umjesto, nego uz njih, biti treba, a s ovom umjetnom inteligencijom situacija naopaka biva. Vele i da nije dobro mozak ulijeniti, osobito nama starijima, a ova umjetna inteligencija bome i novu lijenost Zemljana naveliko potiče.

Čitam da Španjolska i ministarstvo za umjetnu inteligenciju ima, a mi još pomalo s glavom u pijesku nit' strategiju dotakli. Sve nekako stidljivo i u povojima (nadam se ne i skrovito). A tek razvijanje svjesnosti o koristima i još više o opasnostima jer radi se ovdje o tzv. nepopravljivoj tehnologiji kod koje, nakon što se primijeni, mogućnosti korekcije nema, po principu 'taknuto - maknuto'. Jer 'poslije uporabe umjetne inteligencije kajanja nema'.

A inženjer Geoffrey Hinton, kojega smatraju kumom umjetne inteligencije, dao ovih dana otkaz u Googleu, jer kaže 'želi slobodno govoriti o opasnostima nastavka razvoja umjetne inteligencije'. Bilo znakovito ili ne, povijest uporabe i zlouporabe naučnih dostignuća iznova se, eto, ponavlja. Prisjetimo se samo švedskog kemičara, filantropa i mirotvorca Alfreda Nobela, izumitelja eksploziva ili slučaja američkog nuklearnog fizičara Roberta Oppenheimera, 'oca atomske bombe', koji je zbog svojih opiranja čak i 'simpatizerom komunizma' proglašen.

I tako umjetna inteligencija u najmanju ruku nova različitost postaje pa se, ne bez razloga, za njenu integraciju u svakodnevni život dobro pripremiti treba, kako se sve ono dobro, a prije stvoreno, narušilo ne bi.

Elon Musk u jednom od intervjua slikovito poručuje: 'Ako se bojimo umjetne inteligencije, isključimo struju onima koji je koriste'.

Samo se pitam koliko bi Zemljana nakon toga tražilo svjetlo u mraku. Svjetlo il' možda čovjeka?!

IQ ili UIQ?! Ili možda oboje?! Ili...

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti