Prva svjetska medalja za parakarate nakon deset godina

Nakon deset godina hrvatski parakarate je stigao do nove medalje na Svjetskom prvenstvu, nakon što je Daniela Topić osvojila broncu u katama u kategoriji K22 za osobe s intelektualnim poteškoćama na SP-u u Budimpešti

Parakarate reprezentacija.

 

Kako smo već pisali, Topić je u borbi za broncu bila bolja (39,1 poen) od Španjolke Andree Marie Matati Perez (37,1).

- Jako sam sretna i zadovoljna. Bilo mi je super u Budimpešti - kazala je Topić koja je osvojila i tri medalje na Europskim prvenstvima. Prije dvije godine u Poreču je bila treća, prošle godine je osvojila zlato u turskom Gaziantepu, a potom je u ožujku ove godine obranila europsku titulu u španjolskoj Guadalajari.

- Radujem se svakoj medalji, ne radim nikakvu razliku između njih - kazala je 21-godišnja Daniela.

Korak do borbe za medalju ostao je Josip Šteko (K10) kojem je nedostajalo 0,01 poena, Toma Goatti Matijević (K21) je, unatoč dobrom nastupu, u skupini završio svoj nastup, dok je najmlađem sudioniku natjecanja, 17-godišnjem Stipi Bariću, nedostajalo manje od boda do ulaska u polufinale. Podsjetimo, Barić je na Europskom prvenstvu koje je u ožujku održano u  španjolskom gradu Guadalajari, bio treći u katama u kategoriji K22.

- Nakon deset godina hrvatska parakarate reprezentacija može napokon slaviti osvajanje medalje na Svjetskom prvenstvu. Posljednje medalje i to brončane su donijeli Ivana Bilić i pokojni Ivica Vuković, čime su ostavili neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog parakaratea. Sada im se pridružila i Daniela Topić, dvostruka osvajačica zlatnih medalja na Europskim prvenstvima - kazao je predsjednik Hrvatskog karate saveza osoba s invaliditetom i v.d izbornik Danijel Kufner.

Pohvalio je i ostale hrvatske sudionike.

- Stipe Barić, osvajač brončane medalje na Europskom prvenstvu, je bio debitant na Svjetskom prvenstvu, a njegova izvanredna izvedba donijela je radost hrvatskim ljubiteljima parakaratea. Pohvale idu i Josipu Šteki i Tomi Goatti Matijeviću koji su također pružili izvanredan nastup, unatoč snažnoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu. Svi natjecatelji su se trudili najbolje što su mogli, a njihova predanost sportu je nevjerojatna - kazao je.

- Velike zasluge za ovaj uspjeh idu i cijeloj parakarate delegaciji, a posebno Damiru Bariću, Stefanu Cvetanovskom, Mariji Goatti i Mihaeli Topić, koji su pružili podršku našim natjecateljima tijekom cijelog natjecanja. Hrvatska parakarate reprezentacija može biti izuzetno ponosna na svoj uspjeh na ovom Svjetskom prvenstvu - poručio je Kufner.

 

HPO/Denis Lugarić