Hrvatska karate i parakarate reprezentacija bori se za nove medalje na Svjetskom prvenstvu

Od parakaratista Hrvatsku u Budimpešti predstavljaju Daniela Topić i Stipe Barić u kategoriji K22, Toma Goatti Matijević u kategoriji K21, te Josip Šteko u kategoriji K10

Zajednička fotografija.

 

U Budimpešti se od 24. listopada do 29. listopada održava Svjetsko prvenstvo u karateu i parakarateu. Na natjecanju se bori 1130 karatista iz 114 zemalja, te 112 parakaratista iz 33 zemlje svijeta. Hrvatske boje na ovom svjetskom prvenstvu brani 25 boraca u borbama i katama, dok četiri borca predstavljaju Hrvatsku parakaratašku reprezentaciju. Borci se na ovom Svjetskom prvenstvu  bore pojedinačno i ekipno.

- Moje posljednje svjetsko prvenstvo bilo je i prvo seniorsko. Tada sam u Dubaiju osvojila brončanu medalju. Dvije godine je jako puno, mnoštvo je velikih natjecanja iza nas, borit ćemo se i ovoga puta, nadamo se najboljem - kazala je prije odlaska na ovo natjecanje Lucija Lesjak, koja iza sebe ima tri medalje sa svjetskih i europskih prvenstava.

Anđelo Kvesić se sa Svjetskog prvenstva iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 2021. godine, vratio se s broncom.

- S pravom i sada očekujem veliki rezultat. Još mi nedostaje samo svjetsko zlato da zaokružim karijeru. Imam dvije svjetske bronce, srebro sa Svjetskih igara, bio sam zlatni na Europskom prvenstvu i na Europskim igrama, trebat će i dosta sreće da se sve poklopi, ali dovoljno sam zreo da ovaj put odem do kraja - kazao je Kvesić prije puta u Budimpeštu.

U dobar rezultat vjeruje i Matija Relić koji nastupa u katama, kao i Stipe Barić.

Glavni tajnik Hrvatskog karate saveza Boris Vujičić rekao je kako je ovo posljednje Svjetsko prvenstvo u ovakvom formatu, te kako od idućeg kreću promjene koje će uključivati kvalifikacijska natjecanja za nadolazeća prvenstva. Ovo natjecanje održava se u 'round-robin' sustavu natjecanja u skupinama, po principu 'svatko sa svakim', dok će se ubuduće odvajati pojedinačna i ekipna svjetska prvenstva.

Uz Kvesića i Lesjak Hrvatsku na ovom prvenstvu predstavlja muška i ženska ekipa, a veliki adut u sastavu naše reprezentacije zasigurno je i Enes Garibović koji je europski doprvak do 84 kilograma.

Hrvatska već nakon prvog dana Svjetskog prvenstva ima priliku za osvojiti medalju. Naime, Anđelo Kvesić upisao je dvije pobjede u tri borbe. Kvesić je pobijedio grčkog predstavnika Georgiosa Tzanosa (3:0), a onda i Talijana Simeonea Marina (6:2). Anđelo je zatim izgubio u borbi za finale od Francuza Mehdia Filalia, zatim je Kvesić otišao u repasaž gdje je u dvije borbe dva puta slavio, savladavši Tajlanđanina (5:0), dok je s 2:1 svladao Roba Timmermansa te tako osigurao borbu za broncu.

Od parakaratista Hrvatsku u Budimpešti predstavljaju Daniela Topić i Stipe Barić u kategoriji K22, Toma Goatti Matijević u kategoriji K21, te Josip Šteko u kategoriji K10.

Sve borbe održavaju se u Laszlo Papp Areni u Budimpešti.

 

Borna Ferdo Vukojević