Hrvatska parakaratistica Daniela Topić osvojila brončanu medalju na svjetskom prvenstvu

Naša Daniela Topić je u pojedinačnoj ženskoj kategoriji K22 slavila protiv Španjolke Andree Marie Matari Perez i osvojila brončanu medalju

Daniela Topić.

 

U glavnom gradu Mađarske, Budimpešti, od 24. listopada do 29. listopada održalo se Svjetsko prvenstvo u karateu i parakarateu. Nakon dva dana pojedinačnih borbi, treći dan Svjetskog prvenstva bio je rezerviran za ekipna natjecanja.

U ekipnom dijelu prvenstva naši karatisti lako su prošli protiv reprezentacije Kenije i slavili s rezultatom 3:0, a razlika bodova bila je uvjerljivo na strani naše reprezentacije (24:1) dok su naše karatistice svladale Hong Kong s 2:0.

Koliko su naši karataši bili uvjerljivi u borbi protiv Kenije, govori i činjenica da izbornik Dubravko Kolec nije koristio udarne igle naše reprezentacije, braću Kvesić, kao ni Ivana Martinca.

Nažalost, muška reprezentacija poražena je od Egipta u drugom kolu Svjetskog prvenstva s 3:1 - za Hrvatsku su u toj borbi nastupali Zvonimir Živković, Anđelo Kvesić, Ivan Martinac, te Enes Garibović koji je za Hrvatsku donio jedinu pobjedu u ovom tromeču.

Anđelo Kvesić osvojio je 5. mjesto u pojedinačnom dijelu natjecanja. Izgubio je u borbi za broncu od olimpijskog pobjednika Iranca Sajada Ganjzadeha. Tako je Hrvatska u muškoj konkurenciji pojedinačnog natjecanja u karateu otišla kući praznih ruku na ovom svjetskom prvenstvu.

- Nakon niza medalja, i to se moralo dogoditi. Imam novu prigodu na našem tlu, Europsko prvenstvo je u Zadru u svibnju iduće godine - rekao je Kvesić.

Hrvatsku žensku karate reprezentaciju nakon uvjerljive pobjede nad Hong Kongom dočekala je neugodna Turska. Turkinje su imale razlog za osvetu Hrvatskoj jer ih je naša reprezentacija eliminirala na posljednjem prvenstvu Europe. U konačnici su hrvatske predstavnice dogurale do borbe za treće mjesto, gdje su pobijedile reprezentaciju Mađarske s 2:0, te se vraćaju kući s brončanom medaljom. Ovo je jedina ekipna medalja za Hrvatsku na ovom svjetskom prvenstvu.

Valja napomenuti kako je Hrvatska muška kata reprezentacija s rezultatom 37,9 poena zauzela 5. mjesto u skupini te im je do borbe za broncu, u koju je otišla reprezentacija Francuske, falilo samo 0,3 boda. Za Hrvatsku kata reprezentaciju nastupali su: Mark Fileš, Dino Huić, Ivan Žeinski i Mihael Ećimović.

Naši parakarataši u četvrtak su nastupili u svim kategorijama. Za našu reprezentaciju trećeg dana Svjetskog prvenstva natjecali su se Toma Goatti Matijević, Stipe Barić i Josip Šteko te odlična Daniela Topić. Hrvatski parareprezentativac Toma Goatti Matijević u kategoriji K21 u svojoj borbi uzeo je 34,4 poena što mu nije bilo dovoljno da se plasira dalje te je tako završio svoj nastup u Budimpešti.

Slično su prošla i druga dva hrvatska parakaratista, Josip Šteko i Stipe Barić.

Stipe je u svojoj kategoriji K22 osvojio 37,3 poena te se na taj način oprostio od medalje na ovom prvenstvu. Josipu Šteki nedostajalo je malo sreće da ode u borbu za medalje. Naime, falilo mu je samo 0,4 boda da se plasira dalje i pokuša Hrvatskoj donijeti toliko željenu medalju. On je za svoj nastup osvojio 37,5.

Naša Daniela Topić je u pojedinačnoj ženskoj kategoriji K22 slavila protiv Španjolke Andree Marie Matari Perez s 39,1 bodova i osvojila brončanu medalju. Ovo je prva i jedina medalja za hrvatsku u pojedinačnoj konkurenciji na ovom svjetskom prvenstvu u parakarateu.

Iako je muška reprezentacija na ovom svjetskom prvenstvu podbacila, cure su osvijetlile obraz našem karateu, odnosno parakarateu, donijevši u Hrvatsku jednu ekipnu i jednu pojedinačnu broncu.

 

Borna Ferdo Vukojević