PARAATLETIKA Deni Černi osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu

Nakon četiri 'drvene medalje', Hrvatska je posljednjeg dana 10. izdanja WPA Svjetskog prvenstva u paraatletici u Parizu stigla i do prve medalje, bronce Denija Černija u bacanju kugle u kategoriji (F33)

Deni Černi, arhiva.

 

Nakon što je na posljednjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio broncu, Černi je sada stigao i do svoje prve medalje na svjetskim prvenstvima, također bronce.

Treće mjesto je izborio s rezultatom 11,08 m što je njegov najbolji rezultat ove sezone. Pobijedio je Marokanac Zakariae Derhem s 11,91, dok je drugi bio Talijan Giuseppe Campoccio s 11,42 metara.

Član Otosa iz Grubišnog Polja ima i srebro s EP-a Berlinu 2018. godine, te broncu s EP-a u poljskom Bydgoszczu prije dvije godine.

Bila je to jubilarna 30. medalja koju su hrvatski paraatletičari osvojili na svjetskim prvenstvima, pri čemu 14. bronca uz sedam zlata i devet srebrnih odličja.

Hrvatski paraatletičari su u Parizu osvojili i čak četiri četvrta mjesta.

Posljednji koji se pridružio nizu osvajača 'drvenih medalja' bio je Ivan Katanušić u bacanju diska (F64) sa svojim najboljim rezultatom sezone 56,72 m, kojeg je postigao u prvoj seriji.

Osvajač srebrne medalja s Paraolimpijskih igara u Tokiju ovime je izborio još jednu kvotu za hrvatsku atletiku na Paraolimpijskim igrama u koje će se iduće godine održati u Parizu.

Zlato i srebro osvojili su Amerikanci David Blair (60,36 m) i Jeremy Campbell (60,33 m), a trećeplasirani je bio Britanac Dan Greaves (57,92 m).

- Zadovoljan sam nastupom, ovo mi je najbolji rezultat sezone, bacio sam skoro dva metara više nego u Hrvatskoj. Četvrto mjesto je osiguralo kvotu za Pariz, pa sada mogu imati mirne pripreme za Paraolimpijske igre - kazao je Katanušić.

Bila je to već četvrta 'drvena medalja' za hrvatsku paraatletiku u Parizu nakon što su četvrto mjesto osvojili i Miljenko Vučić u bacanju kugle u konkurenciji slijepih i slabovidnih osoba, Matija Sloup u bacanju kugle u kategoriji bacača niskih rastom, te Luka Baković u bacanju kugle u kategoriji F46.

Za utjehu, četvrta mjesta osiguravaju hrvatskoj paraatletici kvote za Paraolimpijske igre u Parizu iduće godine.

Paraolimpijka Mikela Ristoski je u skoku u dalj (T20) osvojila peto mjesto sa skokom 5,40 m iz druge serije.

Slavila je dvostruka paraolimpijska pobjednica iz Tokija i Londona Poljakinja Karolina Kucharczyk (6,08 m), dok su drugo i treće mjesto osvojile Brazilke Zileide Cassiano da Silva (5,97 m) i Jardenija Felix Barbosi (5,49 m).

- Ispalo je kako je ispalo, nadam se da će u Parizu na Paraolimpijskim igrama biti bolje - kazala je Ristoski koja je ovim rezultatom prekinula seriju od šest svjetskih prvenstava na kojima je osvajala medalje.

- Nisam ljuta, ovo je sport. Vjerujem kako mogu puno bolje, a to ću pokušati dokazati na Paraolimpijskim igrama - dodala je.

Dodajmo kako je Ivana Purkić u svom premijernom nastupu na svjetskom prvenstvu zauzela osmo mjesto u bacanju diska (F38) s rezultatom 28,70 m, čime je nadmašila vlastiti državni rekord za 69 cm. Pobijedila je Južnoafrikanka Simone Kruger s novim svjetskim rekordom 38,10.

Posljednjeg dana je nastupio i Vladimir Gašpar (F41) koji je u bacanju koplja (F41) završio na devetom mjestu s rezultatom 35,88 m, dok je najbolji bio Kinez Pengxiang Sun sa svjetskim rekordom 47,55.

Na 10. izdanju WPA Svjetskog prvenstva u paraatletici nastupilo je više od 1200 natjecatelja iz 107 država, među kojima i deset hrvatskih paraatletičara.

Najuspješniji su bili kineski paraatletičari s 38 medalja pri čemu su osvojili 14 zlata, 13 srebrnih i 11 brončanih medalja. Brazilci su osvojili 12 zlata, 11 srebra i 17 bronci, a Ukrajinci 10 zlata, te po šest srebrnih i brončanih medalja.

 

HPO/Denis Lugarić

 

Povezane vijesti