UNICEF Borna Ćorić, Deni Černi i Nataša Sobočan pridružuju se Mliječnoj stazi

Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanje za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć

Nataša Sobočan

 

Tenisač Borna Ćorić te paraolimpijci Nataša Sobočan i Deni Černi pridružit će se UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječnoj stazi koja se ove godine održava od 9. do 18. rujna, a kojom će se podržati provedba programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama ‘PoMoZi Da’.

Program provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo te se procjenjuje kako će se kroz program educirati više od 400 učitelja i nastavnika, a direktnu korist imat će više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Za ovogodišnju utrku prijavilo se već gotovo 4000 sudionika iz cijele Hrvatske, a Ćorić, Černi i Sobočan podijelili su svoja iskustva kako bi potakli razgovor o važnosti mentalnog zdravlja.

Tenisač Ćorić, koji Mliječnu stazu podržava već treću godinu zaredom, istaknuo kako su mu podrška i razumijevanje učitelja pomogli u usklađivanju teniskih i školskih obveza u osnovnoj školi, a podrška obitelji i danas mu je bitna.

- Smatram da je važno pričati o temama koje se smatraju 'tabu sadržajem’, a pogotovo kad je riječ o nečemu što odnosi ljudske živote. Bavim se individualnim sportom koji zahtjeva visoke mentalne i emocionalne napore i tim više sam svjestan koliko je mentalno zdravlje bitno za svaku osobu - istaknuo je Ćorić.

Mladima je poručio kako se mukotrpni trud i rad kad-tad naplate.

- Nedavno sam prošao kroz težak period kad zbog teške ozljede ramena nisam znao hoću li ikad više moći igrati na najvišoj razini i to mi je bilo izuzetno teško jer je tenis moj život - ispričao je Ćorić te dodao kako je to prebrodio uz podršku ljudi oko sebe i veliki trud.

Paraolimpijac Černi, koji će se pridružiti drugi put, naveo je kako je mentalno zdravlje vrlo važno jer ono utječe na način na koji razmišljamo, osjećamo se i djelujemo te je zato važno da se o toj temi govori i da svatko dobije podršku, o čemu može posvjedočiti iz vlastitog iskustva.

Mliječnu stazu već godinama podržava i UNICEF-ova prijateljica, paraolimpijka Sobočan, koja navela kako se još uvijek nedovoljno priča o mentalnom zdravlju.

- Mislim da djeca i mladi još uvijek ne znaju kome se mogu obratiti i kako si pomoći, mnoga djeca i mladi teško se odlučuju razgovarati o onome što ih muči zbog srama ili straha od reakcije okoline - upozorila je.

Dodala je kako se čovjek s godinama nauči bolje brinuti o sebi i nauči mehanizme kako se nositi s nekim problemima, a tako je i ona uz podršku i sport uspješno prebrodila depresiju uzrokovanu osobnim gubicima.

 

Hina

 

Povezane vijesti