Budite kao pčelice i napravite domaći MED OD MASLAČKA

Med od maslačka nije med koji rade pčele, već je zapravo sirup od maslačka napravljen od cvijeća i šećera, uz dodatak agruma, a ponekad i začinskog bilja. Dobra je zamjena za med za vegane i sve koji su alergični na 'obični' med, a sličnog je okusa

Polje maslačaka.

 

Sastojci:

  • 250 cvjetova maslačka
  • 1 naranča
  • 1 limun
  • 1,5 kg šećera
  • 1,5 litre vode
  • 1 vanilin šećer
  • 5 dkg kadulje, po želji

 

Priprema:

Svježe cvjetove maslačka uberite po sunčanom vremenu, najbolje od 11 do 17 sati. Zatim ih dobro operite u hladnoj vodi kako biste uklonili prljavštinu i insekte koji se možda nalaze na njima. Možete ih odmah pripremiti za kuhanje ili ih ostaviti da odstoje preko noći pa ih drugi dan iscijedite, stavite u posudu i prelijte litrom i pol vode.

Vodu s cvjetovima maslačka kuhajte na laganoj vatri 1 do 2 sata i povremeno miješajte.

Nakon sat do dva kuhanja, procijedite smjesu i dodajte šećer i vanilin šećer te par listića kadulje po želji pa kuhajte još sat vremena.

Smjesa bi nakon toga trebala postati gusta pa dodajte cijeđeni sok limuna i naranči. Nastavite s kuhanjem otprilike još pola sata. Gotovu smjesu odmah ulijte u staklenke, dobro ih zatvorite i pohranite na tamno i hladno mjesto.

Ovako pripremljen med može se čuvati do godinu dana.

Postoji više načina pripreme. Tako na drugi način možete staviti maslačke u već prokuhanu vodu te odmah dodati narezane limune, naranče i kadulju. Kuhati pola sata na laganoj vatri. Kad se ohladi, procijedite tekućinu, a cvjetove maslačka možete baciti. U tekućinu dodati šećer i kuhati još 30-ak minuta. Malo prohladite smjesu i sipajte u sterilizirane staklenke.

Ako ostavljate cvjetove maslačka preko noći u vodi za jači okus, uklonite zelene dijelove jer oni medu daju gorčinu. U med možete dodati i drugo ljekovito ili začinsko bilje, kao npr. kadulju, ili začin kao što je cimet - otprilike 1 mala žličica.

Poznato je da kadulja dodatno pomaže kod kašlja, a u kombinaciji s medom od maslačka, dobit ćete iznimno ljekovitu i prirodnu namirnicu. Okus meda možete mijenjati ovisno o vašim željama pa mu tako možete dodati i drugo sjeckano voće osim naranče ili limuna, na primjer grejp ili limetu. Možete ga konzumirati tako što ćete jednom ili dva puta dnevno uzimati jednu čajnu žlicu prije obroka, a ujedno može se dodavati u čajeve - blago tople, kolače, voćne salate, deserte ili može poslužiti kao namaz na kruhu.

 

In Portal

 

Povezane vijesti